Wykonanie
Czasem i mnie tak się zdarza, że w lodówce dzikim lokatorem jest tylko światło, a i pomysłów na obiadek brak. Wtedy niezawodny wydaje się być przepis na kotleciki ziemniaczane ... z sosem. Sos do tych kotletów może być różny ..... jeśli naprawdę nie masz nic w lodówce - odpowiedni będzie
ketchup. Jeśli masz czas i odpowiednie składniki - możesz wykonać nieśmiertelny
sos pomidorowy. Ja lubię
pieczarkowy, ale jak kto woli :-)Potrzebne składnikiugotowane
ziemniakimąka pszennajajkaolejsól i
pieprzPrzepis podstawowyUgotowane i przestudzone
ziemniaki trzeba dobrze wycisnąć lub zmielić (
pisałam Wam o swym tępym nożyku w maszynce do mielenia - przy okazji knedelków z
truskawkami)Do wyciśniętych/zmielonych
ziemniaków wbijamy
jajka (mniej więcej jedno na 1kg
ziemniaków),a następnie dosypujemy
mąki.Masę solimy,
pieprzymy i wyrabiamy.Z wyrobionego ciasta formujemy małe lub średnie kotlety, które obtaczamy w
bułce.Smażymy na
oleju bądź
oleju kokosowym (kiedyś opiszę cudowne i wszechstronne właściwości tego specyfiku).
Życzę smacznego