Wykonanie
Dodany do ciasta
ocet,
spirytus lub kwasek
cytrynowy zapobiega wchłanianiu tłuszczu.
Cukier dodany w nadmiarze do pączków i
faworków powoduje przypalanie się.Zbyt niska temperatura tłuszczu do smażenia powoduje nasiąkanie ciasta tłuszczem, zbyt wysoka powoduje jego przypalanie.
Kawa będzie miała świeży zapach, jeśli ją przechowasz w lodówce.Aby uniknąć silnego łzawienia przy krojeniu
cebuli, deska i nóż do krojenia muszą być wilgotne.Aby szybko ubić
śmietanę, należy dodać szczyptę
cukru pudru.Przesoloną zupę można uratować wrzucając podczas gotowania surowego
ziemniaka.
Mleko gotowane zbyt długo jest mniej smaczne.Możesz uniknąć przypalania
mleka, wlewając je do garnka z kilkoma kroplami zimnej
wody.
Sól kuchenna utrzymuje świeżość
mleka i zmiękcza gotujące się
jabłka, przyśpiesza ubijanie
śmietany i
białek oraz zapobiega pękaniu
jajek, podnosi smak
czekoladowy w kremach i tortach.Danie
rybne podaje się przed mięsnym.Przystawkę zimną podaje się przed zupą.Nie można podawać
serów przed zupą.Jeśli ciasto nie lepi się, podsyp odrobinę
mąki a do wyrabiania użyj ciepłej
wody.Jeżeli ciasto za bardzo się lepi, w trakcie wyrabiania dodaj łyżkę
oleju.Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą
soli.Możesz uratować przypalone danie - przełóż je do czystego garnka, dolej
wody i dodaj szczyptę
pieprzu.
Soda oczyszczona przyspiesza gotowanie twardych rzeczy.
Cebula przy
jabłku traci smak.Czerstwe
pieczywo można wysuszyć i zetrzeć na panierkę.
Ogórki żółkną w pobliżu
pomidorów.
Mleko nie ucieknie, jeżeli posmarujesz ścianki garnka
masłem ponad powierzchnią
mleka.
Chleb pozostanie dłużej świeży, gdy napoczęty bochenek zakryjemy zwilżonym papierem pergaminowym.
Ogórek pozostanie dłużej świeży, jeżeli będzie leżeć w lodówce owiniemy ręcznikiem papierowym i reklamówką.
Ziemniaki będą bardziej smaczne, jeżeli do
wody, w której się gotują dodasz trochę
czosnku.Przyrządzonego
kurczaka nie można trzymać w lodówce dłużej niż 2 dni.
Jajka wzbogacają smak ciasta i spajają ze sobą wszystkie składniki.
Oliwa, na której smażymy, pozostanie czysta do końca smażenia, jeśli wrzucimy do niej kilka dokładnie umytych i osuszonych obierzyn z
ziemniaków.Pozdrawiam! :)A.