ßßß
Przepis na pasztet mam zapożyczony od mojej Rodzicielki, która z kolei pozyskała go od starszego pokolenia. Pasztet wychodzi tak dobry, że receptura jest w naszej rodzinie już bardzo długo.Porcję pasztetu zawsze przygotowuje się u nas dość słuszną. Jemy go zwykle całkiem długo, gdyż nawet po tygodniu w lodówce jest nadal rewelacyjny w smaku.Nadmiar można ewentualnie pokroić w porcje i zamrozić na później . Pasztet świetnie to znosi i wyśmienicie przechowuje się w zamrażalce nawet do kilku miesięcy.
Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c:MIĘSO:2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka½ kg podgardla wieprzowego200g wątróbki drobiowejPRZYPRAWY DO MIĘSA:1 cebula – średnia3 jaja – całe2 bułki poznańskie – nie mogą być kajzerki, bo są zbyt napuszone i za małe1 łyżka jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej VEGETY1 łyżka majeranku – przed wrzuceniem rozetrzeć w dłoniach, to wydzieli więcej aromatu½ gałki muszkatołowej – startej na drobnej tarce z całego kawałka¼ do 1/3 łyżeczki pieprzu – dostosować do smaku¼ do 1/3 łyżeczki soli – dostosować do smaku, po wcześniejszym wsypaniu VEGETYWYWAR:Woda – wlać tyle aby ¾ mięsa było w niej zanurzone3 marchewki – małe1 pietruszka – średniakawałek białej części pora - o długości 5 cm2 liście laurowe10 ziarenek pieprzu3 ziarenka ziela angielskiego½ łyżki soli
Mięso zrumienić na patelni. Najpierw wrzucić podgardle, to wytopi się trochę tłuszczu do lepszego smażenia reszty. Uwaga! Nie smażyć wątróbki – dodaje się ją bezpośrednio do wywaru.Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plastry cebulę. Odstawić do ostygnięcia.Zrumienione mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą z kranu do ¾ wysokości mięsa – tyle musi być w wodzie zanurzone . Dołożyć włoszczyznę – marchew, pietruszkę i por - i resztę przypraw do wywaru. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 1 i ½ godziny – mięso drobiowe musi łatwo odchodzić od kości .Wyjąć mięso z wywaru, ale nie gasić ognia. Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę i parzyć 5 minut, następnie przełożyć do reszty mięsa. Po ostygnięciu, mięso oddzielić od kości.W ostudzonym wywarze namoczyć bułki na około 10 minut. Następnie bułki lekko odcisnąć z płynu.Ostudzone mięso, sparzoną wątróbkę, namoczone bułki, przesmażoną cebulę oraz marchewkę z wywaru przekręcić dwa razy przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku. Dodać przyprawy: jarzynkę, majeranek i gałkę muszkatołową oraz pieprz – nie dodawać na razie soli!Całość dobrze wymieszać i wyrobić ręką ok. 10 minut. Spróbować i ewentualnie dodać soli do smaku. Wbić całe jaja. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę wywaru z mięsa – 1/3 do ½ szklanki . Jeszcze raz wyrobić ręką – już bez próbowania smaku, bo są wbite surowe jaja .Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do kek sówek, powierzchnię wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia minimum 2 godziny albo dłużej.Jeść na chlebie posmarowanym masłem z dodatkiem chrzanu czy musztardy. Mnie najbardziej pasuje tu jednak plaster pomidora na wierzch.

