Wykonanie
Sprawdzona receptura rodzinna
Przepis na pasztet mam zapożyczony od mojej Rodzicielki, która z kolei pozyskała go od starszego pokolenia. Pasztet wychodzi tak dobry, że receptura jest w naszej rodzinie już bardzo długo.Porcję pasztetu zawsze przygotowuje się u nas dość słuszną. Jemy go zwykle całkiem długo, gdyż nawet po tygodniu w lodówce jest nadal rewelacyjny w smaku.Nadmiar można ewentualnie pokroić w porcje i zamrozić na później . Pasztet świetnie to znosi i wyśmienicie przechowuje się w zamrażalce nawet do kilku miesięcy.
Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c:
MIĘSO:2 kg
mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z
kurczaka – ewentualnie można część
mięsa z kurczaka zastąpić
mięsem z indyka½ kg podgardla wieprzowego200g
wątróbki drobiowejPRZYPRAWY DO MIĘSA:1
cebula – średnia3
jaja – całe2
bułki poznańskie – nie mogą być
kajzerki, bo są zbyt napuszone i za małe1 łyżka jarzynki warzywnej
VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu
sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej
VEGETY1 łyżka
majeranku – przed wrzuceniem rozetrzeć w dłoniach, to wydzieli więcej aromatu½
gałki muszkatołowej – startej na drobnej tarce z całego kawałka¼ do 1/3 łyżeczki
pieprzu – dostosować do smaku¼ do 1/3 łyżeczki
soli – dostosować do smaku, po wcześniejszym wsypaniu
VEGETYWYWAR:
Woda – wlać tyle aby ¾
mięsa było w niej zanurzone3
marchewki – małe1
pietruszka – średniakawałek białej części
pora - o długości 5 cm2
liście laurowe10 ziarenek
pieprzu3 ziarenka
ziela angielskiego½ łyżki
soliMięso zrumienić na patelni. Najpierw wrzucić podgardle, to wytopi się trochę tłuszczu do lepszego smażenia reszty. Uwaga! Nie smażyć
wątróbki – dodaje się ją bezpośrednio do
wywaru.Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plastry
cebulę. Odstawić do ostygnięcia.Zrumienione
mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną
wodą z kranu do ¾ wysokości
mięsa – tyle musi być w wodzie zanurzone . Dołożyć
włoszczyznę –
marchew,
pietruszkę i
por - i resztę przypraw do
wywaru. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 1 i ½ godziny –
mięso drobiowe musi łatwo odchodzić od kości .Wyjąć
mięso z
wywaru, ale nie gasić ognia. Do garnka z
wywarem włożyć
wątróbkę i parzyć 5 minut, następnie przełożyć do reszty
mięsa. Po ostygnięciu,
mięso oddzielić od kości.W ostudzonym wywarze namoczyć
bułki na około 10 minut. Następnie
bułki lekko odcisnąć z płynu.Ostudzone
mięso, sparzoną
wątróbkę, namoczone
bułki, przesmażoną
cebulę oraz
marchewkę z
wywaru przekręcić dwa
razy przez maszynkę do
mięsa o drobnym sitku. Dodać
przyprawy: jarzynkę,
majeranek i
gałkę muszkatołową oraz
pieprz – nie dodawać na razie
soli!Całość dobrze wymieszać i wyrobić ręką ok. 10 minut. Spróbować i ewentualnie dodać
soli do smaku. Wbić całe
jaja. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę
wywaru z
mięsa – 1/3 do ½ szklanki . Jeszcze raz wyrobić ręką – już bez próbowania smaku, bo są wbite surowe
jaja .Keksówki wysmarować
smalcem i obsypać
bułką tartą. Masę
pasztetową przełożyć do kek sówek, powierzchnię wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia minimum 2 godziny albo dłużej.Jeść na
chlebie posmarowanym
masłem z dodatkiem
chrzanu czy
musztardy. Mnie najbardziej pasuje tu jednak plaster
pomidora na wierzch.