ßßß
Składniki:ćwiartki kurczaka 6 (ok. 2,5 kg)wątróbka drobiowa 15 dagmarchew 1cebula 1Vegetaziele angielskie, pieprz, liść laurowybułka czerstwa 2jaja 2sól, pieprz do smakuWykonanie:Mięso ugotować z warzywami, V egetą, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Ostudzić, oddzielić od kości. Bułkę namoczyć w rosole. Wątróbkę sparzyć rosołem. Mięso wraz z odciśniętą bułką i wątróbką przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Gdy masa osiągnie papkowatą konsystencję nakładać do słoików, do 2/3 wysokości. Weki wstawić do piekarnika i wypiekać na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzić szczelność wieczek, ewentualnie dokręcić, ostudzić i przechowywać w lodówce. Tak przechowywany pasztet przetrzymywać można kilka miesięcy.