ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy z weka

Pasztet drobiowy z weka

nazwa

Wykonanie

Sposób na promocję
Składniki:
ćwiartki kurczaka 6 (ok. 2,5 kg)
wątróbka drobiowa 15 dag
marchew 1
cebula 1
Vegeta
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
bułka czerstwa 2
jaja 2
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso ugotować z warzywami, V egetą, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Ostudzić, oddzielić od kości. Bułkę namoczyć w rosole. Wątróbkę sparzyć rosołem. Mięso wraz z odciśniętą bułką i wątróbką przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Gdy masa osiągnie papkowatą konsystencję nakładać do słoików, do 2/3 wysokości. Weki wstawić do piekarnika i wypiekać na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzić szczelność wieczek, ewentualnie dokręcić, ostudzić i przechowywać w lodówce. Tak przechowywany pasztet przetrzymywać można kilka miesięcy.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/pasztet-drobiowy-z-weka.html