Wykonanie
Kolejnie danie z azjatyckimi
smakami i aromatami na mojej stronie. Ciekawe w smaku, szybkie wykonanie i ładnie wyglądające.Składniki na 4 porcje:300 g
polędwiczki wieprzowej3 łyżki
mąki ziemniaczanejczerwona papryka2
cebule dymkimarchewka5 cm kawałek białej części
pora2 ząbki
czosnku1
papryczka chilli (bez pestek)1 cm kawałek
imbiru – jeżeli nie mamy to łyżeczka
imbiru w proszku4 łyżki
oleju roślinnegoryż biały długoziarnisty (2 woreczki)posiekany
szczypiorek do posypania
sól,
pieprz,
kolendra suszona (opcjonalnie)SOS- 5 łyżek
octu ryżowego (jeżeli nie mamy to sok z 1
cytryny), 6 łyżek
wody, 5 łyżek
sosu sojowego jasnego, 4 łyżki
brązowego cukruPrzygotowanie:
Polędwiczki przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w poprzek włókien na cieniutkie plasterki (jak najcieńsze). Doprawić niewielką ilością
soli i
pieprzu i obtoczyć w
mące ziemniaczanej.
Ryż ugotować z osolonej wodzie.
Paprykę i
cebulę pokroić w większe kawałki.
Marchewkę i
pora pokroić wzdłuż w słupki.
Czosnek,
papryczkę chilli i
imbir pokroić w plasterki. Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki razem w misce.Na dużej patelni rozgrzać
olej, włożyć wszystkie warzywa, smażyć przez około 5 min co jakiś czas mieszając. Lekko obsmażone warzywa zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dolać
olej, wrzucić polędwiczkę i smażyć cały czas mieszając do momentu aż równomiernie się obsmaży. Włożyć z powrotem obsmażone warzywa wszystko razem wymieszać, następnie dolać sos (najlepiej dolewać go partiami, za każdym razem czekać kilka sekund przed kolejną partią). Gotować jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje i oblepi wszystkie składniki. Danie wyłożyć na talerz, posypać
szczypiorkiem, podawać z
ryżem. SmacznegoPrzepis inspirowany kwestiasmaku.com