ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina po chińsku z warzywami

Wieprzowina po chińsku z warzywami

Wykonanie

Kolejnie danie z azjatyckimi smakami i aromatami na mojej stronie. Ciekawe w smaku, szybkie wykonanie i ładnie wyglądające.
Składniki na 4 porcje:
300 g polędwiczki wieprzowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
czerwona papryka
2 cebule dymki
marchewka
5 cm kawałek białej części pora
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (bez pestek)
1 cm kawałek imbiru – jeżeli nie mamy to łyżeczka imbiru w proszku
4 łyżki oleju roślinnego
ryż biały długoziarnisty (2 woreczki)
posiekany szczypiorek do posypania
sól, pieprz, kolendra suszona (opcjonalnie)
SOS- 5 łyżek octu ryżowego (jeżeli nie mamy to sok z 1 cytryny), 6 łyżek wody, 5 łyżek sosu sojowego jasnego, 4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Polędwiczki przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w poprzek włókien na cieniutkie plasterki (jak najcieńsze). Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ryż ugotować z osolonej wodzie. Paprykę i cebulę pokroić w większe kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż w słupki. Czosnek, papryczkę chilli i imbir pokroić w plasterki. Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki razem w misce.
Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć wszystkie warzywa, smażyć przez około 5 min co jakiś czas mieszając. Lekko obsmażone warzywa zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dolać olej, wrzucić polędwiczkę i smażyć cały czas mieszając do momentu aż równomiernie się obsmaży. Włożyć z powrotem obsmażone warzywa wszystko razem wymieszać, następnie dolać sos (najlepiej dolewać go partiami, za każdym razem czekać kilka sekund przed kolejną partią). Gotować jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje i oblepi wszystkie składniki. Danie wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem, podawać z ryżem. Smacznego
Przepis inspirowany kwestiasmaku.com
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/wieprzowina-po-chinsku-z-warzywami