Wykonanie
Sezon
grzybowo dyniowy nadal trwa, trzeba więc korzystać. Proponuję więc wyśmienity, aromatyczny sos do
kurczaka z dodatkiem właśnie
grzybów oraz dyni, przyprawiony
szałwią o
tymiankiem.

Składniki (na ok 2-3 porcje):300 g
piersi z kurczakaok 15 g
suszonych grzybów, namoczonych na noc w szklance
wody (można użyć też świeżych
grzybów)ok 250 g dyni1/2
czerwonej cebuli1 ząbek
czosnku2-3 łyżki
śmietanyok 50 g
sera pleśniowego (opcjonalnie)1 łyżeczka
mąki1 łyżka
masłakilka listków
szałwii oraz
natki pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz,
tymianek, ostra i słodka mielona
paprykaDodatki:
makaron,
ryż,
ziemniaki,
pestki z dyniPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
masło,
cebulę kroimy w kostkę i smażymy aż się lekko zeszkli, dodajemy posiekane listki
szałwii oraz posiekany ząbek
czosnku. Jeśli używamy świeżych
grzybów należy je dodać na patelnię od razu z
cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
dynię i zalewamy wszystko
wodą z
suszonych grzybów rozmieszaną dokładnie z jedną łyżeczką
mąki oraz
suszonymi grzybami. Gotujemy około 10 minut, aż
dynia będzie miękka.
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy
solą,
pieprzem,
tymiankiem oraz słodką i
ostrą papryką.
Kurczaka możemy przesmażyć wcześniej na łyżce
oliwy, albo dodać od razu surowego do sosu. Kiedy
kurczak będzie już gotowy dodajemy
śmietanę i
ser gorgonzola oraz doprawiamy do smaku
tymiankiem,
solą oraz
pieprzem. Sosu powinno być dość sporo i powinien być gęsty, w razie czego zawsze możemy go trochę odparować. Podajemy posypane
natką pietruszki i ewentualnie
pestkami z dyni, ja zjadłam z
makaronem, ale z
ryżem lub
ziemniakami będzie równie dobre.
