ßßß Cookit - przepis na Tarta ziemniaczana

Tarta ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1,25 kilogramów
jajka 2 sztuk
mąka 350 gramów
masło 200 gramów
cebula czerwona 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
śmietana 1 szklanek
natka pietruszki 1 pęczek
curry według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 150g masła, jajko, 2-3 łyżki zimnej wody oraz pół łyżeczki soli i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.
Oczyszczone ziemniaki pokroić w plasterki, dodać posiekana cebule oraz zmiażdżony czosnek, oprószyć pieprzem oraz sola i wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować 2/3 ciasta na dość gruby placek i wylepić nim dno oraz boki tortownicy. Nadmiar ciasta obciąć nożycami. Na cieście równa warstwa ułożyć ziemniaki z cebula oraz czosnkiem. Posypać posiekana natką, dodać posiekane na kawałki pozostałe masło. Rozwałkować resztę ciasta, przenieść za pomocą wałka na formę i przykryć wierzch tarty. Brzegi zwilżyć wodą lub białkiem. Dobrze zlepić z brzegami spodu. Brzeg tarty uformować w rant, w środku wyciąć otwór i wstawić do niego rulonik z tekturki. Wierzch tarty po nakłuwać widelcem i posmarować jajkiem. Piec 60 minut w 225 stopniach. Tartę wyjąć i po 5 minutach wlać w otwór podgrzaną śmietanę, doprawioną curry, solą oraz pieprzem. Wstawić do letniego piekarnika na 15 minut, by śmietana wsiąkła w ciasto i ziemniaki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10788/Tarta-ziemniaczana