ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1,25 kilogramówjajka 2 sztukmąka 350 gramówmasło 200 gramówcebula czerwona 2 sztukczosnek 1 ząbkiśmietana 1 szklaneknatka pietruszki 1 pęczekcurry według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 150g masła, jajko, 2-3 łyżki zimnej wody oraz pół łyżeczki soli i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.Oczyszczone ziemniaki pokroić w plasterki, dodać posiekana cebule oraz zmiażdżony czosnek, oprószyć pieprzem oraz sola i wymieszać.Tortownicę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować 2/3 ciasta na dość gruby placek i wylepić nim dno oraz boki tortownicy. Nadmiar ciasta obciąć nożycami. Na cieście równa warstwa ułożyć ziemniaki z cebula oraz czosnkiem. Posypać posiekana natką, dodać posiekane na kawałki pozostałe masło. Rozwałkować resztę ciasta, przenieść za pomocą wałka na formę i przykryć wierzch tarty. Brzegi zwilżyć wodą lub białkiem. Dobrze zlepić z brzegami spodu. Brzeg tarty uformować w rant, w środku wyciąć otwór i wstawić do niego rulonik z tekturki. Wierzch tarty po nakłuwać widelcem i posmarować jajkiem. Piec 60 minut w 225 stopniach. Tartę wyjąć i po 5 minutach wlać w otwór podgrzaną śmietanę, doprawioną curry, solą oraz pieprzem. Wstawić do letniego piekarnika na 15 minut, by śmietana wsiąkła w ciasto i ziemniaki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: