Wykonanie
Polecam Wam kolejną wspaniałą zapiekankę z
kaszą ze sklepu SYS . Tym razem wykorzystałam mieszankę
kaszy gryczanej z
grzybami, i aby jeszcze bardziej podkreślić smak lasu dodałam trochę suszonych leśnych
grzybów;
kurczaka marynowałam w wędzonej
papryce, więc ma przyjemny aromat jakby był wędzony nad ogniem. Całość ma bardzo przyjemny, spójny smak. Sycąca, bardzo smaczna potrawa.Przy okazji przypominam Wam, że na hasło: siosmutki dostaniecie do końca listopada 2014 aż 15 % rabatu na wszystko, co zamówicie w sklepie SYS . Gorąco zachęcam do zakupów i do wykorzystania tego rabatu!



Składniki na 2 osoby:1 torebka
kaszy gryczanej z
grzybami ze sklepu SYS10
suszonych grzybów leśnych1/3
kapusty pekińskiej (część od głąba)1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisólMięso:1 pojedynczy
filet z kurczaka3 ząbki
czosnku1 łyżeczka słodkiej wędzonej
papryki w proszku
sól,
pieprzDodatkowo:1 szklanka
wody2 łyżki
oleju1 łyżka
masła + trochę do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy0,5 szklanki gęstej
śmietany2
jajkasólPrzygotowanie:Na noc moczę
grzyby w szklance gorącej
wody.
Kurczaka kroję w kawałki, mieszam z
papryką,
solą,
pieprzem i posiekanym
czosnkiem- także pozostawiam na noc. Rano wyjmuję
grzyby, a w wodzie po ich moczeniu (lekko osolonej) gotuję
kaszę. Na patelni rozgrzewam
olej i krótko obsmażam
kurczaka, po czym zdejmuję
mięso z patelni i na ten sam
olej wrzucam
kapustę razem z
grzybami i
pietruszką. Lekko je
solę i smażę pod przykryciem, aż
kapusta lekko zmięknie. Doprawiam, odstawiam.
Śmietanę mieszam z
jajkami, dodaję szczyptę
soli.Naczynie do zapiekania smaruję
masłem, wysypuję
bułką tartą. Wykładam ugotowaną
kaszę, wylewam połowę masy śmietanowej, wykładam kawałki
kurczaka i całość przykrywam
kapustą z
grzybami. Wylewam pozostałą część masy. Wstawiam naczynie do piekarnika (220 stopni C.) na 40 minut, przed końcem pieczenia na górę zapiekanki wykładam łyżkę
masła. Podaję gorącą.Przepis autorski.






