Wykonanie
Bardzo zdrowe danie! Masa błonnika z
brązowego ryżu, do tego dające zdrowie i urodę witaminy z
marchewki. Dodatkowo jeszcze
soczewica, która jest dobrym źródłem
białka (oczywiście ja w swoim daniu użyłam też
kurczaka :p) oraz
pomidory, które zawierają przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu się. Odrobina przypraw dla smaku i pyszne danie gotowe
Przepis (na ok 3 duże porcje):ok 100 g
brązowego ryżuok 100 g
soczewicy (dałam brązową, ale może być też czerwona lub zielona)1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku1 podwójna pierś z kurczaka/indyka (w wersji wege pominąć)2 spore
marchewkiok 2 szklanki
bulionu warzywnego (lub
wody)ok 200 ml pasaty pomidorowej
olej roślinny lub
masło klarowane do smażeniaok 1-2 łyżeczek mielonej
kolendryok 1-2 łyżeczek mielonego
kminu rzymskiegoostra i
słodka papryka w proszku (można dać zamiast
ostrej papryki, po prostu jedną
papryczkę chilli)
sól,
pieprz do smakuDo dekoracji świeża
natka pietruszki lub
kolendraPrzygotowanie:
Brązowy ryż oraz
soczewicę najlepiej jest namoczyć na kilka godzin, żeby później szybciej się ugotowały.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej lub
masło, wrzucamy
cebulę i lekko szklimy. Następnie dorzucamy posiekany
czosnek (jeśli używacie świeżej
papryczki chilli to wrzućcie ją teraz) i mieloną
kolendrę,
kmin rzymski oraz słodką i
ostrą paprykę (można wsypać np. po płaskiej łyżeczce, a później jeszcze doprawić do smaku).
Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę (można użyć też mielonej), oprószamy
solą i
pieprzem, wrzucamy na patelnię. Wszystko lekko podsmażamy aż
mięso zetnie się z wierzchu. Dodajemy
ryż,
soczewicę oraz pokrojone w dość cienkie pół-talarki
marchewki. Zalewamy
bulionem oraz pasatą
pomidorową, przykrywamy i dusimy ok 30 minut, aż
ryż,
soczewica i
marchewką będą miękkie. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Doskonałe będzie też następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą, jest też dobre np. do wzięcia do pracy i odgrzania w mikrofali.