ßßß Cookit - przepis na Brązowy ryż z soczewicą i marchewką

Brązowy ryż z soczewicą i marchewką

nazwa

Wykonanie

Bardzo zdrowe danie! Masa błonnika z brązowego ryżu, do tego dające zdrowie i urodę witaminy z marchewki. Dodatkowo jeszcze soczewica, która jest dobrym źródłem białka (oczywiście ja w swoim daniu użyłam też kurczaka :p) oraz pomidory, które zawierają przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu się. Odrobina przypraw dla smaku i pyszne danie gotowe
Przepis (na ok 3 duże porcje):
ok 100 g brązowego ryżu
ok 100 g soczewicy (dałam brązową, ale może być też czerwona lub zielona)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 podwójna pierś z kurczaka/indyka (w wersji wege pominąć)
2 spore marchewki
ok 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
ok 200 ml pasaty pomidorowej
olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
ok 1-2 łyżeczek mielonej kolendry
ok 1-2 łyżeczek mielonego kminu rzymskiego
ostra i słodka papryka w proszku (można dać zamiast ostrej papryki, po prostu jedną papryczkę chilli)
sól, pieprz do smaku
Do dekoracji świeża natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
Brązowy ryż oraz soczewicę najlepiej jest namoczyć na kilka godzin, żeby później szybciej się ugotowały.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy cebulę i lekko szklimy. Następnie dorzucamy posiekany czosnek (jeśli używacie świeżej papryczki chilli to wrzućcie ją teraz) i mieloną kolendrę, kmin rzymski oraz słodką i ostrą paprykę (można wsypać np. po płaskiej łyżeczce, a później jeszcze doprawić do smaku). Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę (można użyć też mielonej), oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię. Wszystko lekko podsmażamy aż mięso zetnie się z wierzchu. Dodajemy ryż, soczewicę oraz pokrojone w dość cienkie pół-talarki marchewki. Zalewamy bulionem oraz pasatą pomidorową, przykrywamy i dusimy ok 30 minut, aż ryż, soczewica i marchewką będą miękkie. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Doskonałe będzie też następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą, jest też dobre np. do wzięcia do pracy i odgrzania w mikrofali.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/brazowy-ryz-z-soczewica-i-marchewka