Wykonanie
Podkreślam zawsze walory
marchewki: że zdrowa, tania, że pyszna, słodka, że ma piękny kolor :) można ją przygotować na tyle sposobów, że chyba każdy w którymś się rozsmakuje. Dziś w wydaniu wytrawnym, z
czosnkiem i
papryką. A tutaj polecam też
marchewkę z fenkułem i
miętą.
Składniki :3-4
marchewki2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
masła1 łyżka mielonej czerwonej
słodkiej paprykisól,
pieprz1/3 szklanki
wodyPrzygotowanie :Z umytej i obranej
marchewki obieraczką do warzyw
skrobię cienkie paski, jak na zdjęciu.
Czosnek kroję w cienkie plasterki.
Marchewkę wrzucam na patelnię , wlewam
wodę, odrobinę
solę i duszę pod przykryciem 2-3 minuty, by
marchew lekko zmiękła. Dokładam
masło i
czosnek, duszę jeszcze ok. 3 minut ( pod pokrywką), dodaję
paprykę, doprawiam
solą i
pieprzem.
Marchewka powinna być al dente , jak
makaron ;Przepis autorski.