ßßß Cookit - przepis na Flaki wołowe na rosole

Flaki wołowe na rosole

nazwa

Wykonanie

Flaki u nas w domu robimy na rosole drobiowym, my wołowego po prostu nie lubimy. Sposobów na przygotowanie flaków jest wiele, podzielę się z Wami moją wersją ich gotowania.
Składniki:
500g flaków wołowych gotowanych
rosół
marchewka z rosołu potrzebna nam będzię
2 ząbki czosnku
1 -2 łyżki majeranku suszonego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Flaki przelewamy na durszlaku zimną wodą..
Kroimy na mniejsze kawałki.
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą - wlewamy tylko tyle aby flaki zostały przykryte wodą.
Dodajemy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas (około godziny gotujemy ).
Po tym czasie wylewamy wodę w której się gotowały, wyciągamy czosnek.
Zalewamy je ciepłym rosołem, ścieramy wyciągniętą z rosołu marchewkę na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem - podajemy gorące.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/10/flaki-woowe-na-rosole.html