Wykonanie
Flaki u nas w domu robimy na rosole drobiowym, my wołowego po prostu nie lubimy. Sposobów na przygotowanie flaków jest wiele, podzielę się z
Wami moją wersją ich gotowania.

Składniki:500g flaków wołowych gotowanychrosół
marchewka z rosołu potrzebna nam będzię2 ząbki
czosnku1 -2 łyżki
majeranku suszonego
sól,
pieprz do smaku

Wykonanie:Flaki przelewamy na durszlaku zimną
wodą..Kroimy na mniejsze kawałki.Wkładamy do garnka, zalewamy
wodą - wlewamy tylko tyle aby flaki zostały przykryte
wodą.Dodajemy 2 ząbki
czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan
wody w garnku co jakiś czas (około godziny gotujemy ).Po tym czasie wylewamy
wodę w której się gotowały, wyciągamy
czosnek.Zalewamy je ciepłym rosołem, ścieramy wyciągniętą z rosołu
marchewkę na tarce o grubych oczkach.Dodajemy
majeranek i gotujemy około 20 minut.Doprawiamy
solą i
pieprzem - podajemy gorące.