ßßß Cookit - przepis na Młode ziemniaki ze szpinakiem

Młode ziemniaki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Share the post "Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach"
Dziś zapraszam na przepis na młode ziemniaczki, które pojawiły się już w sklepach. Osobiście je uwielbiam, choć czekam z niecierpliwością na te nasze krajowe, gdyż są najsmaczniejsze. Proponuję dziś przygotowanie ziemniaków na sposób orientalny, z aromatycznymi przyprawami jak kmin rzymski, curry i kolendra, z dodatkiem ostrej papryki i na koniec podduszone ze śmietanką. Jest to doskonały dodatek do każdego dania głównego, polecam!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
12 małych oczyszczonych szczotką ziemniaków, lub kilka większych podzielonych na mniejsze kawałki
100-15o g świeżego szpinaku
2 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżka mielonej kolendry
4 łyżki masła
1,5 szklanki bulionu drobiowego
1/3 szklanki śmietanki 36%
1/2 ostrej papryki w proszku
sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.
Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut.
Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
English version
Baby potatoes with cream and spinach
(4 servings)
Ingredients:
12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces
100-15o g fresh spinach
2 cm piece ginger, peeled and grated
4 cloves garlic, minced
1 onion, chopped
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon curry powder
1 tablespoon ground coriander seeds
4 tablespoons of butter
1 . 5 cups chicken stock
1/3 cup of double cream
1/2 chilli powder
salt and ground black pepper
Preparation:
Heat a large pan with butter, add cumin, curry, coriander and ginger, and cook for a minute. Add the onions and garlic and cook another 2-3 minutes.
Add potatoes with stock and cook, covered, for 20 minutes, stirring occasionally. Remove the lid on cook another 10 minutes.
Next add the spinach and cream, cook for 5 minutes, season with paprika, salt and pepper to taste.
Enjoy!
Share the post "Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach"
Źródło:http://karmelowy.pl/mlode-ziemniaki-ze-smietana-i-szpinakiem-baby-potatoes-with-cream-and-spinach