ßßß
(4 porcje)Składniki:12 małych oczyszczonych szczotką ziemniaków, lub kilka większych podzielonych na mniejsze kawałki100-15o g świeżego szpinaku2 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 cebula, pokrojona w drobną kostkę1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka curry1 łyżka mielonej kolendry4 łyżki masła1,5 szklanki bulionu drobiowego1/3 szklanki śmietanki 36%1/2 ostrej papryki w proszkusól i mielony czarny pieprzPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut.Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem do smaku.Smacznego!
English versionBaby potatoes with cream and spinach(4 servings)Ingredients:12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces100-15o g fresh spinach2 cm piece ginger, peeled and grated4 cloves garlic, minced1 onion, chopped1 teaspoon ground cumin1 teaspoon curry powder1 tablespoon ground coriander seeds4 tablespoons of butter1 . 5 cups chicken stock1/3 cup of double cream1/2 chilli powdersalt and ground black pepperPreparation:Heat a large pan with butter, add cumin, curry, coriander and ginger, and cook for a minute. Add the onions and garlic and cook another 2-3 minutes.Add potatoes with stock and cook, covered, for 20 minutes, stirring occasionally. Remove the lid on cook another 10 minutes.Next add the spinach and cream, cook for 5 minutes, season with paprika, salt and pepper to taste.Enjoy!
Share the post "Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach"


