Wykonanie
Share the post "
Młode ziemniaki ze
śmietaną i
szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach"Dziś zapraszam na przepis na
młode ziemniaczki, które pojawiły się już w sklepach. Osobiście je uwielbiam, choć czekam z niecierpliwością na te nasze
krajowe, gdyż są najsmaczniejsze. Proponuję dziś przygotowanie
ziemniaków na sposób orientalny, z aromatycznymi
przyprawami jak
kmin rzymski,
curry i
kolendra, z dodatkiem
ostrej papryki i na koniec podduszone ze
śmietanką. Jest to doskonały dodatek do każdego dania głównego, polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:12 małych oczyszczonych szczotką
ziemniaków, lub kilka większych podzielonych na mniejsze kawałki100-15o g
świeżego szpinaku2 cm kawałek
imbiru, obranego i startego na tarce4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1
cebula, pokrojona w drobną kostkę1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka
curry1 łyżka mielonej
kolendry4 łyżki
masła1,5 szklanki
bulionu drobiowego1/3 szklanki
śmietanki 36%1/2
ostrej papryki w proszku
sól i mielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzej
masło, podsmaż przez chwilę
kmin rzymski,
curry,
kolendrę i
imbir. Następnie dodaj
cebulkę i
czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.Dodaj
ziemniaki, podlej
bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut.Następnie dodaj
szpinak i
śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw mieloną
papryką,
solą i
pieprzem do smaku.Smacznego!

English versionBaby potatoes with cream and spinach(4 servings)Ingredients:12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces100-15o g fresh spinach2 cm piece ginger, peeled and grated4 cloves garlic, minced1 onion, chopped1 teaspoon ground cumin1 teaspoon
curry powder1 tablespoon ground coriander seeds4 tablespoons of butter1 . 5 cups chicken stock1/3 cup of double cream1/2
chilli powdersalt and ground black pepperPreparation:Heat a large pan with butter, add cumin,
curry, coriander and ginger, and cook for a minute. Add the onions and garlic and cook another 2-3 minutes.Add potatoes with stock and cook, covered, for 20 minutes, stirring occasionally. Remove the lid on cook another 10 minutes.Next add the spinach and cream, cook for 5 minutes, season with
paprika, salt and pepper to taste.Enjoy!

Share the post "
Młode ziemniaki ze
śmietaną i
szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach"



