ßßß
 
            
         Scroll down for recipe in EnglishŁatwy Coq au Vin(4-6 porcji)Składniki:4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowegosól i pieprz do smaku1 cebula, pokrojona w kostkę4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 mały batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.)2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki2 łyżki koncentratu pomidorowego700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.)2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina2 szklanki bulionu drobiowego2 liście laurowe4 gałązki świeżego tymianku1/2 szklanki posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne.Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym umieść go w patelni razem z warzywami. Podsmaż z obu stron do zarumieniania, przez około 4-8 minut z każdej strony. Dodaj pieczarki i podsmaż jeszcze przez minutę lub dwie.Powoli wlej czerwone wino i bulion, dodaj liść laurowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku.Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree z palonym masłem.Smacznego!
Scroll down for recipe in EnglishŁatwy Coq au Vin(4-6 porcji)Składniki:4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowegosól i pieprz do smaku1 cebula, pokrojona w kostkę4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 mały batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.)2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki2 łyżki koncentratu pomidorowego700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.)2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina2 szklanki bulionu drobiowego2 liście laurowe4 gałązki świeżego tymianku1/2 szklanki posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne.Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym umieść go w patelni razem z warzywami. Podsmaż z obu stron do zarumieniania, przez około 4-8 minut z każdej strony. Dodaj pieczarki i podsmaż jeszcze przez minutę lub dwie.Powoli wlej czerwone wino i bulion, dodaj liść laurowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku.Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree z palonym masłem.Smacznego! English versionEasy Coq au Vin(4-6 servings)Ingredients:4 thick cut slices bacon, chopped4 tablespoons olive oil, dividedsalt and pepper, to taste1 onion, diced4 cloves garlic, minced or grated1 small sweet potato, chopped in 1 cm pieces2 medium size carrots, chopped in 1 cm pieces2 tablespoons tomato paste700 g chicken pieces2 cups button mushrooms, sliced2 cups red wine, plus more if needed2 cups chicken stock2 bay leaves4 whole sprigs fresh thyme1/2 cup fresh parsley, choppedPreparation:Heat a large skillet over medium-high heat and cook bacon until crispy. Add another drizzle of oil if needed and then add the onion, garlic, carrots and sweet potatoes. Cook the veggies, stirring often until soft and lightly caramelized, about 5 minutes. Stir in the tomato paste and then scooch the veggies to the outside of the pan to make room for the chicken and add a drizzle of oil to the pan if needed.Season the chicken with salt and pepper. Place the chicken in the hot pan and sear on both sides until browned, for about 4-8 minutes per side. Toss in the sliced mushrooms and cook another minute or two.Slowly pour in the red wine and chicken stock. Add the a bay leaf and thyme and season with salt and pepper. Gently stir everything to combine and then bring the sauce to a boil, reduce the heat to medium and simmer for about 15-20 minutes or until the sauce has reduced and chicken is cooked through.To serve, remove the bay leaf and thyme from the Coq au Vin. Plate the mashed potatoes and serve the chicken on the side of the mashed potatoes and then ladle the sauce and veggies over the chicken. Sprinkle with fresh parsley.Enjoy!
English versionEasy Coq au Vin(4-6 servings)Ingredients:4 thick cut slices bacon, chopped4 tablespoons olive oil, dividedsalt and pepper, to taste1 onion, diced4 cloves garlic, minced or grated1 small sweet potato, chopped in 1 cm pieces2 medium size carrots, chopped in 1 cm pieces2 tablespoons tomato paste700 g chicken pieces2 cups button mushrooms, sliced2 cups red wine, plus more if needed2 cups chicken stock2 bay leaves4 whole sprigs fresh thyme1/2 cup fresh parsley, choppedPreparation:Heat a large skillet over medium-high heat and cook bacon until crispy. Add another drizzle of oil if needed and then add the onion, garlic, carrots and sweet potatoes. Cook the veggies, stirring often until soft and lightly caramelized, about 5 minutes. Stir in the tomato paste and then scooch the veggies to the outside of the pan to make room for the chicken and add a drizzle of oil to the pan if needed.Season the chicken with salt and pepper. Place the chicken in the hot pan and sear on both sides until browned, for about 4-8 minutes per side. Toss in the sliced mushrooms and cook another minute or two.Slowly pour in the red wine and chicken stock. Add the a bay leaf and thyme and season with salt and pepper. Gently stir everything to combine and then bring the sauce to a boil, reduce the heat to medium and simmer for about 15-20 minutes or until the sauce has reduced and chicken is cooked through.To serve, remove the bay leaf and thyme from the Coq au Vin. Plate the mashed potatoes and serve the chicken on the side of the mashed potatoes and then ladle the sauce and veggies over the chicken. Sprinkle with fresh parsley.Enjoy! Share the post "Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin"
Share the post "Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin"



