ßßß Cookit - przepis na Coconut curry chicken noodle soup

Coconut curry chicken noodle soup

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup"
Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym
(6-7 porcji)
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 ½ łyżeczki curry w proszku
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonej kolendry
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
6 szklanek bulionu z kurczaka
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
450 g upieczonych/ugotowanych piersi z kurczaka, pokrojonych lub podzielonych widelcem na włókna
150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
½ szklanki posiekanej dymki
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu rybnego
sól i mielony czarny pieprz do smaku
150 g mrożonego groszku
3 garście świeżych liści szpinaku
150 g suchego makaronu ryżowego
posiekanej świeżej kolendry do podania
limonka do podania
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę, czerwoną pastę curry, curry w proszku, kurkumę, kolendrę i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę.
Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą, udekoruj limonką i podawaj.
Smacznego!
English version
(6-7 servings)
Ingredients:
2 tbsp olive oil or canola oil
1 onion, thinly sliced
2 tsp red curry paste
1½ tsp curry powder
½ tsp ground tumeric
½ tsp ground coriander
2 cloves garlic, minced
6 cups chicken stock
1 can (400 ml) coconut milk
450 g cooked chicken breast, shredded
150 g mushrooms, sliced
½ cup green onions, chopped
2 tbsp granulated sugar
2 tbsp fish sauce
salt and ground black pepper, to taste
150 g frozen peas
3 handfuls fresh spinach leaves
150 g dry rice noodles
chopped fresh cilantro for topping
lime for serving
Preparation:
In a large pot, heat olive oil over medium heat. Add onion, red curry paste, yellow curry powder, tumeric, coriander, and garlic. Saute for 1 minute, stirring constantly.
Add chicken stock and bring to a boil. Add coconut milk, reduce to a simmer for 5 minutes, next add chicken, green onions, mushrooms, peas, spinach, sugar, and fish sauce, and simmer 10 minutes. Add salt and pepper to taste.
In the meantime cook rice noodles according to package instructions until tender and drain.
Divide noodle mixture into serving bowls, pour chicken soup mixture over the noodles in each bowl. Garnish with cilantro and lime and serve immediately.
Enjoy!
Share the post "Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup"
Źródło:http://karmelowy.pl/kokosowa-zupa-z-curry-kurczakiem-i-makaronem-ryzowym-coconut-curry-chicken-noodle-soup