Wykonanie
Share the post "Kokosowa zupa z
curry,
kurczakiem i
makaronem ryżowym / Coconut
curry chicken noodle soup"Pyszna, gęsta i sycąca zupa na
mleczku kokosowym, z czerwoną pastą
curry,
kurczakiem,
pieczarkami,
groszkiem i
szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak
kolendra,
kurkuma czy
curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną
porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam!Scroll down for recipe in English
Kokosowa zupa z
curry,
kurczakiem i
makaronem ryżowym(6-7 porcji)Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego1
cebula, pokrojona w cienkie plasterki2 łyżeczki czerwonej pasty
curry1 ½ łyżeczki
curry w proszku½ łyżeczki
kurkumy½ łyżeczki mielonej
kolendry2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę6 szklanek
bulionu z kurczaka1 puszka (400 ml)
mleka kokosowego450 g upieczonych/ugotowanych
piersi z kurczaka, pokrojonych lub podzielonych widelcem na włókna150 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki½ szklanki posiekanej
dymki2 łyżki
cukru2 łyżki
sosu rybnegosól i mielony
czarny pieprz do smaku150 g mrożonego
groszku3 garście świeżych liści
szpinaku150 g suchego
makaronu ryżowegoposiekanej świeżej
kolendry do podania
limonka do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu
oliwę, dodaj
cebulę, czerwoną pastę
curry,
curry w proszku,
kurkumę,
kolendrę i
czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę.Dodaj
bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj
mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj
kurczaka,
dymkę,
pieczarki,
groszek,
szpinak,
cukier i
sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.W międzyczasie ugotuj
makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.Rozłóż
makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp
kolendrą, udekoruj
limonką i podawaj.Smacznego!
English version(6-7 servings)Ingredients:2 tbsp
olive oil or canola oil1 onion, thinly sliced2 tsp red
curry paste1½ tsp
curry powder½ tsp ground tumeric½ tsp ground coriander2 cloves garlic, minced6 cups chicken stock1 can (400 ml) coconut milk450 g cooked chicken breast, shredded150 g mushrooms, sliced½ cup green onions, chopped2 tbsp granulated sugar2 tbsp fish saucesalt and ground black pepper, to taste150 g frozen peas3 handfuls fresh spinach leaves150 g dry rice noodleschopped fresh cilantro for toppinglime for servingPreparation:In a large pot, heat
olive oil over medium heat. Add onion, red
curry paste, yellow
curry powder, tumeric, coriander, and garlic. Saute for 1 minute, stirring constantly.Add chicken stock and bring to a boil. Add coconut milk, reduce to a simmer for 5 minutes, next add chicken, green onions, mushrooms, peas, spinach, sugar, and fish sauce, and simmer 10 minutes. Add salt and pepper to taste.In the meantime cook rice noodles according to package instructions until tender and drain.Divide noodle mixture into serving bowls,
pour chicken soup mixture over the noodles in each bowl. Garnish with cilantro and lime and
serve immediately.Enjoy!
Share the post "Kokosowa zupa z
curry,
kurczakiem i
makaronem ryżowym / Coconut
curry chicken noodle soup"