ßßß
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym(6-7 porcji)Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki2 łyżeczki czerwonej pasty curry1 ½ łyżeczki curry w proszku½ łyżeczki kurkumy½ łyżeczki mielonej kolendry2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę6 szklanek bulionu z kurczaka1 puszka (400 ml) mleka kokosowego450 g upieczonych/ugotowanych piersi z kurczaka, pokrojonych lub podzielonych widelcem na włókna150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki½ szklanki posiekanej dymki2 łyżki cukru2 łyżki sosu rybnegosól i mielony czarny pieprz do smaku150 g mrożonego groszku3 garście świeżych liści szpinaku150 g suchego makaronu ryżowegoposiekanej świeżej kolendry do podanialimonka do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę, czerwoną pastę curry, curry w proszku, kurkumę, kolendrę i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę.Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą, udekoruj limonką i podawaj.Smacznego!
English version(6-7 servings)Ingredients:2 tbsp olive oil or canola oil1 onion, thinly sliced2 tsp red curry paste1½ tsp curry powder½ tsp ground tumeric½ tsp ground coriander2 cloves garlic, minced6 cups chicken stock1 can (400 ml) coconut milk450 g cooked chicken breast, shredded150 g mushrooms, sliced½ cup green onions, chopped2 tbsp granulated sugar2 tbsp fish saucesalt and ground black pepper, to taste150 g frozen peas3 handfuls fresh spinach leaves150 g dry rice noodleschopped fresh cilantro for toppinglime for servingPreparation:In a large pot, heat olive oil over medium heat. Add onion, red curry paste, yellow curry powder, tumeric, coriander, and garlic. Saute for 1 minute, stirring constantly.Add chicken stock and bring to a boil. Add coconut milk, reduce to a simmer for 5 minutes, next add chicken, green onions, mushrooms, peas, spinach, sugar, and fish sauce, and simmer 10 minutes. Add salt and pepper to taste.In the meantime cook rice noodles according to package instructions until tender and drain.Divide noodle mixture into serving bowls, pour chicken soup mixture over the noodles in each bowl. Garnish with cilantro and lime and serve immediately.Enjoy!
Share the post "Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup"


