Wykonanie
Przepis na
curry z
kurczaka znalazłam w książce "The complete Slow Cooker" autorstwa
Sary Levis. Tym razem posłużył on jedynie jako inspiracja do mojego dania. Powód prosty - miałam trochę inne składniki. Efekt był, mimo zmian, udany, więc przepisem się dzielę.
składniki
kurczak podzielony na 8 części, lub 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda )1 łyżka
oleju słonecznikowego2 łyżki czerwonej pasty
curry1 łyżka pasty pad thai2 zielone
chili pozbawione pestek i posiekane ( zależy jak ostre
chili i jak ostre lubimy)1/2
zielonej papryki1
cebula pokrojona400 ml
mleczka kokosowego150 ml
bulionu z kurczaka4 liście
limonki kafir2 łyżeczki
brązowego cukru2 łyżeczki
sosu rybnego100 g
groszku cukrowego100 g zielonej
fasolkigarść
kolendryprzygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać
olej na patelni, dodać pastę
curry, pastę pad thai i
chili - smażyć przez minutę. Wrzucić
cebulę i kawałki
kurczaka, smażyć aż
kurczak się zacznie rumienić.Wlać
mleczko kokosowe i
bulion, dodać liście
limonki,
cukier i
sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać
fasolkę i
groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z
ryżem, posypane świeżą
kolendrą. Smacznego!