Wykonanie
Share the post "Czerwone
curry z
kurczakiem w stylu tajskim / Thai red
curry with chicken"Przeróżne
curry to dania, które coraz częściej goszczą na naszym
stole. Są zazwyczaj łatwe do wykonania, bardzo aromatyczne i co najważniejsze, przepyszneDziś proponuję pikantną tajską jego wersję, z
kurczakiem,
groszkiem,
bambusem i mnóstwem innych składników, które zapewniają intensywne i przyjemne doznania smakowe. Można podawać je z
ryżem,
chlebkiem naan lub nawet ze zwykłymi tostami. Pikanterię tego
curry można korygować dodając mniej lub więcej
chilli, zgodnie ze swoimi upodobaniami. Polecam!Scroll down for recipe in English
Czerwone
curry z
kurczakiem w stylu tajskim(4 porcje)Składniki:1 duża
cebula, pokrojona w kostkę4 ząbki
czosnku2,5 cm świeżego
imbiru, pokrojonego w plasterki3-4 świeże czerwone
papryczki chilli (lub więcej jak lubicie
bardziej pikantne)1 łyżeczka nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego2 łyżki
oleju1 puszka (400 g)
mleka kokosowego2,5 – 3 szklanki
bulionu z kurczaka2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
brązowego cukru1 gałązka
trawy cytrynowej, biała część, rozbita płaską stroną noża5 liści kaffir
sól i
pieprz do smaku450 g
mięsa z kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry1 puszka (200 g)
pędów bambusa1/4 szklanki zamrożonego
groszku1/2 szklanki liści
bazyliikawałki
limonki i listki
kolendry do podania (opcjonalnie)Przygotowanie:Przy pomocy moździerza, a najlepiej w blenderze, zmiksuj na pastę pierwsze 6 składników.Na dużej i głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej
olej, włóż pastę
curry,
trawę cytrynową i liście kaffir. Wymieszaj i smaż, aż poczujesz intensywny aromat, przez 1-2 minuty. Następnie wlej
mleko kokosowe i
bulion z kurczaka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.Zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zgęstnieje.Dodaj
kurczaka i
pędy bambusa, po czym gotuj kolejne 10 minut, aż
kurczak przestanie być surowy. Następnie dodaj
groszek, gotuj przez chwilę aż przestanie być twardy, po czym dopraw całość
cukrem,
sosem rybnym,
solą i
pieprzem.Zdejmij
curry z ognia i wmieszaj liście
bazylii. Wyłóż do miseczek, posyp
kolendrą i podaj z
ryżem i
limonką.Smacznego!
English versionThai red
curry with chicken(4 servings)Ingredients:1 large onion, chopped4 cloves garlic2 , 5 cm fresh ginger3-4 fresh red
chili peppers1 tablespoon whole coriander seeds1 teaspoon cumin seeds2 tablespoons cooking oil1 can (400 g) coconut milk3 cups chicken stock2 tablespoons fish sauce2 tablespoons brown sugar1 large lemongrass, white part only, bruised5 kaffir-lime leavessalt and pepper to taste450 g chicken meat, sliced thinly1 can (200 g) bamboo shoots1/4 cup frozen peas1/2 cup basil leaveslime wedges and cilantro (optional)Preparation:Using mortar and pestle or food processor, grind the first 6 ingredients until they turn into paste form.Heat oil in a pan over medium heat. Add
curry paste, lemongrass, lime leaves, and stir fry until fragrant. Add coconut milk and chicken stock into the pan, mix until combined and bring to boil.Reduce the heat to medium-low. Simmer the sauce for about 15 minutes, stirring occasionally to prevent the bottom from burning, until the sauce is reduced and become oily.Add chicken and bamboo shoots. Continue cooking for about 10 minutes, until the chicken is cooked through. Add peas and bring to simmer until the peas are well cooked. Season the
curry with palm sugar, fish sauce, salt and pepper.Turn off the heat and stir in basil leaves. Ladle the
curry into serving bowl, garnish with cilantro sprigs and lime wedges.Enjoy!
Share the post "Czerwone
curry z
kurczakiem w stylu tajskim / Thai red
curry with chicken"