Wykonanie
Składniki (na 6 porcji):1 puszka
mleka kokosowego1 łyżka żółtej pasty
curry1 pęczek
kolendry2
piersi z kurczaka2 szklanki
bulionu z kurczaka150 g
ryżu1
marchewka2
cebulesok z pół
limonkipół łyżeczki suszonego
imbiru2 łyżki
sosu rybnegołyżka
sosu sojowegoPiersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy na rozgrzaną, dużą patelnię z odrobiną
oleju.
Kurczaka podsmażamy na średnim ogniu, a gdy zmieni barwę z różowej na kremową dodajemy
mleko kokosowe. Mieszamy, po czym dodajemy pastę
curry i mieszamy przez kolejne kilka minut , aż
kurczak zacznie skwierczeć.Do całości dorzucamy posiekaną
kolendrę i
cebule posiekane w plasterki i dusimy, aż
kurczak będzie całkowicie ugotowany (około 5 minut). Następnie dodajemy
bulionu z kurczaka ,
marchew posiekaną w słupki,
sok z limonki,
imbir i
sos rybny . Ponownie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.Po tym czasie dodajemy
ryż , delikatnie mieszając. Wyłączamy palnik pod patelnią i czekamy , aż
ryż zmięknie (ponownie około 5 minut). Doprawiamy do smaku. Uwaga! Zamiast
soli użyjmy
sosu sojowego, który nada zupie charakterystyczny azjatycki smak. Pamiętajmy, aby nie przesadzić z
solą, ponieważ
sos sojowy sam w sobie jest bardzo słony.Gorącą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy liśćmi
kolendry. Takie proste a takie smaczne!