ßßß

Składniki:1,5 litra bulionu z kurczakapuszka mleczka kokosowego300- 500 g piersi z kurczaka2 łyżki oleju1 limonka1 cm korzenia imbiru2 ząbki czosnkupapryczka chili2 łyżki sosu rybnegokilka (wedle uznania) kropel sosu z papryczki Jalapeno1 łyżka kolendry * (ja dałam pietruszkę i odrobinę mielonej kolendry)sos sojowytrochę warzyw z mieszanki: grzyby mun, pędy fasoli mung, marchewka...W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy mleczko kokosowe i wrzucamy jeszcze pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Gotujemy około 15- 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy posiekany czosnek, imbir i papryczkę, wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy warzywa i grzyby oraz połowę limonki, gotujemy przez 10 minut. Wyciągamy limonkę, którą później wyciśniemy do zupy. Następnie dodajemy sos rybny, sos z Jalapeno, sok z obu połówek limonki. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy świeżą kolendrą * i zupa gotowa. Można doprawić (już na talerzu) sosem sojowym i w razie potrzeby limonką/cytryną, zupa powinna być kwaśna.Smacznego!