Składniki2 porcje2 łyżki oleju roślinnego1 łyżka czerwonej pasty curry1 duży ząbek czosnku1 pojedyncza pierś kurczaka1 cebulaszalotka (lub 1/2 małej cebuli)1/2 czerwonej papryki2/3 szklanki zielonej fasolki (może być mrożona)200 ml mleka kokosowego1 łyżeczka cukru (użyłam palmowego)1 łyżka sosu rybnego (jeśli nie mamy to sojowego)PrzygotowanieMięsokurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 2 cm kawałki. Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka; paprykę oczyścić i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Fasolkę podgotować (i też rozmrozić jeśli jest mrożona) na parze, na sitku nad gotującą się wodą na ryż (przykryć wszystko pokrywką, nie musi być idealnie szczelnie), ok. 5 minut.W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i podsmażyć kolejne 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty.Dodać cebulą i paprykę i dalej podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać podgotowaną na parze fasolkę, wszystko zalać mlekiem kokosowym. Dodać cukier i sos rybny, wymieszać i gotować wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5-6 minut). Podawać z ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą skrapiając sokiem z limonki.WskazówkiPropozycja podania:ryż jaśminowyświeża kolendralimonka do skropienia