ßßß Cookit - przepis na Kurczak curry z warzywami i ryżem

Kurczak curry z warzywami i ryżem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 duży ząbek czosnku
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 cebula szalotka (lub 1/2 małej cebuli)
1/2 czerwonej papryki
2/3 szklanki zielonej fasolki (może być mrożona)
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru (użyłam palmowego)
1 łyżka sosu rybnego (jeśli nie mamy to sojowego)
Przygotowanie
Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 2 cm kawałki. Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka; paprykę oczyścić i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Fasolkę podgotować (i też rozmrozić jeśli jest mrożona) na parze, na sitku nad gotującą się wodą na ryż (przykryć wszystko pokrywką, nie musi być idealnie szczelnie), ok. 5 minut.
W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i podsmażyć kolejne 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty.
Dodać cebulą i paprykę i dalej podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać podgotowaną na parze fasolkę, wszystko zalać mlekiem kokosowym. Dodać cukier i sos rybny, wymieszać i gotować wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5-6 minut). Podawać z ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą skrapiając sokiem z limonki.
Wskazówki
Propozycja podania:
ryż jaśminowy
świeża kolendra
limonka do skropienia
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_curry/przepis.html