Wykonanie
Uwielbiam
curry wszelkiego rodzaju... w tym wypadku dziecko wrodziło się we mnie :)Dziś prezentuje Wam przepis na cudowne tajskie
curry z warzywami i
kurczakiem. Bardzo smaczne i proste do przygotowania.Dla wersji bez
kurczaka wystarczy go pominąć a paste
curry rozgrzać na patelni przed dodaniem
imbiru,
chili itd.Spróbujcie koniecznie !
Składniki : ( na 4-6 porcji )* 4 - 6 nóżek z
kurczaka,* 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty
curry,* 1 łyżka
oliwy,* 2 cm kawałek
imbiru, obrany i drobno posiekany,* 1/2 - 1
papryczki chili, drobno posiekana,* 1 mały pęczek
kolendry, posiekana razem z łodyżkami,* 1 duża
cebula, pokrojona w dużą kostkę,* 2 kolorowe
papryki, pokrojone w dużą kostkę,* 1 puszka
mleka kokosowego,* 1 puszka krojonych
pomidorów,* duża szczypta
soli,* 1 duży słodki
ziemniak, obrany i pokrojony w 1 cm kostkę,* 1/2 dyni piżmowej, bez pestek,obrana i pokrojona w 1 cm kostkę* 1,5 szklanki mrożonego
groszku,* 3 duże garście
szpinaku ( około 100 g ),* sok z połowy
limonki,
Przygotowanie :
Kurczaka wysmaruj pastą
curry, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).W dużym garnku ( lub bardzo dużej głębokiej patelni do której masz przykrywkę ) rozgrzej łyżkę
oliwy i podsmaż zamarynowanego
kurczaka na złoty kolor z obu stron.Wyjmij
mięso na talerzyk i odstaw.Do garnka wrzuć
imbir,
chili, połowę
kolendry z łodyżkami,
cebule i
paprykę, jeżeli została jakaś marynata po
kurczaku też ją dodaj.Podsmaż przez 5 minut.Dodaj
mięso,
mleko kokosowe,
pomidory z puszki i dużą szczyptę
soli.Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.Dodaj pokrojone
ziemniaki i
dynię i gotuj przez kolejne 20 minut, po tym czasie warzywa powinny być miękkie a
kurczak ugotowany.Dodaj
groszek i
szpinak, gotuj przez 5 minut.Do sosu wyciśnij
limonkę i wsyp pozostałą
kolendrę, wymieszaj.Smacznego !