ßßß
Uwielbiam curry wszelkiego rodzaju... w tym wypadku dziecko wrodziło się we mnie :)Dziś prezentuje Wam przepis na cudowne tajskie curry z warzywami i kurczakiem. Bardzo smaczne i proste do przygotowania.Dla wersji bez kurczaka wystarczy go pominąć a paste curry rozgrzać na patelni przed dodaniem imbiru, chili itd.Spróbujcie koniecznie !
Składniki : ( na 4-6 porcji )* 4 - 6 nóżek z kurczaka,* 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry,* 1 łyżka oliwy,* 2 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany,* 1/2 - 1 papryczki chili, drobno posiekana,* 1 mały pęczek kolendry, posiekana razem z łodyżkami,* 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę,* 2 kolorowe papryki, pokrojone w dużą kostkę,* 1 puszka mleka kokosowego,* 1 puszka krojonych pomidorów,* duża szczypta soli,* 1 duży słodki ziemniak, obrany i pokrojony w 1 cm kostkę,* 1/2 dyni piżmowej, bez pestek,obrana i pokrojona w 1 cm kostkę* 1,5 szklanki mrożonego groszku,* 3 duże garście szpinaku ( około 100 g ),* sok z połowy limonki,
Przygotowanie :Kurczaka wysmaruj pastą curry, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).W dużym garnku ( lub bardzo dużej głębokiej patelni do której masz przykrywkę ) rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż zamarynowanego kurczaka na złoty kolor z obu stron.Wyjmij mięso na talerzyk i odstaw.Do garnka wrzuć imbir, chili, połowę kolendry z łodyżkami, cebule i paprykę, jeżeli została jakaś marynata po kurczaku też ją dodaj.Podsmaż przez 5 minut.Dodaj mięso, mleko kokosowe, pomidory z puszki i dużą szczyptę soli.Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.Dodaj pokrojone ziemniaki i dynię i gotuj przez kolejne 20 minut, po tym czasie warzywa powinny być miękkie a kurczak ugotowany.Dodaj groszek i szpinak, gotuj przez 5 minut.Do sosu wyciśnij limonkę i wsyp pozostałą kolendrę, wymieszaj.Smacznego !