ßßß Cookit - przepis na Gulasz z kurczakiem i warzywami

Gulasz z kurczakiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew"
Szczerze mówiąc, ten gulasz był jednym z nielicznych dań, które jeszcze nie tak dawno potrafiłam zrobić
W czasach studenckich jakoś nie miałam chęci ani zapału do gotowania i gdy przywoziłam z domu świeże warzywa, zawsze kończyły tak samo – w tym gulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej, żeby mieć w zapasie na czarną godzinę. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
250-300 g piersi lub mięsa z nadudzi kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę
100 g kiełbasy lub boczku, pokrojonych w plasterki/kostkę
1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę
2-3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
1 papryka pokrojona w kostkę
100 g fasolki, z przyciętymi końcami i pokrojona na 2 cm kawałki
100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
1×400 g puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki śmietanki 18%
sól, pieprz i cukier do smaku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju i wrzuć kurczaka wraz z kiełbasą. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu do lekkiego zarumienienia.
Dodaj cebulę z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj paprykę, bakłażana i fasolkę. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż pod przykryciem aż papryka lekko zmięknie, przez około 8-10 minut.
Następnie dodaj cukinię i pieczarki i gotuj pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie. Dodaj pomidory, oregano i bazylię i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec mieszaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem. Podawaj natychmiast z chrupiącym chlebkiem, chociaż chyba nawet lepszy jest po odgrzaniu:).
Smacznego!
English version
Chicken and vegetable stew
(4 servings)
Ingredients:
250-300g chicken breast, cut into bite size pieces
100 g sausage or bacon, chopped
1 large onion, diced
2-3 cloves garlic, diced
2 medium zucchini, diced
1 small eggplant, diced
1 red pepper, diced
100 g of green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
100 g mushrooms, sliced
1×400 g tin chopped tomatoes
1/2 cup of cream
salt, pepper and sugar to taste
1/2 teaspoon dried oregano
1 teaspoon dried basil
vegetable oil for cooking
Preparation:
In a medium saucepan, heat a tablespoon of oil and add chicken and bacon. Sauté, stirring occasionally until slightly golden brown.
Add onion and garlic, cook for a minute, and add the peppers, eggplant and beans. Season with salt and pepper and cook, covered, until the peppers start to soften, about 5 minutes.
Next, add the zucchini and mushrooms and cook, covered, until slightly softened. Add tomatoes, oregano and basil and cook until all vegetables are tender.
Stir the cream and season with salt, pepper and sugar. Serve immediately with crusty bread.
Enjoy!
Share the post "Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew"
Źródło:http://karmelowy.pl/gulasz-z-kurczakiem-i-warzywami-chicken-and-vegetable-stew