ßßß
(4 porcje)Składniki:250-300 g piersi lub mięsa z nadudzi kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę100 g kiełbasy lub boczku, pokrojonych w plasterki/kostkę1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę2-3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę1 papryka pokrojona w kostkę100 g fasolki, z przyciętymi końcami i pokrojona na 2 cm kawałki100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę1×400 g puszka krojonych pomidorów1/2 szklanki śmietanki 18%sól, pieprz i cukier do smaku1/2 łyżeczki suszonego oregano1 łyżeczka suszonej bazyliiolej roślinny do smażeniaPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju i wrzuć kurczaka wraz z kiełbasą. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu do lekkiego zarumienienia.Dodaj cebulę z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj paprykę, bakłażana i fasolkę. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż pod przykryciem aż papryka lekko zmięknie, przez około 8-10 minut.Następnie dodaj cukinię i pieczarki i gotuj pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie. Dodaj pomidory, oregano i bazylię i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie.Na koniec mieszaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem. Podawaj natychmiast z chrupiącym chlebkiem, chociaż chyba nawet lepszy jest po odgrzaniu:).Smacznego!
English versionChicken and vegetable stew(4 servings)Ingredients:250-300g chicken breast, cut into bite size pieces100 g sausage or bacon, chopped1 large onion, diced2-3 cloves garlic, diced2 medium zucchini, diced1 small eggplant, diced1 red pepper, diced100 g of green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces100 g mushrooms, sliced1×400 g tin chopped tomatoes1/2 cup of creamsalt, pepper and sugar to taste1/2 teaspoon dried oregano1 teaspoon dried basilvegetable oil for cookingPreparation:In a medium saucepan, heat a tablespoon of oil and add chicken and bacon. Sauté, stirring occasionally until slightly golden brown.Add onion and garlic, cook for a minute, and add the peppers, eggplant and beans. Season with salt and pepper and cook, covered, until the peppers start to soften, about 5 minutes.Next, add the zucchini and mushrooms and cook, covered, until slightly softened. Add tomatoes, oregano and basil and cook until all vegetables are tender.Stir the cream and season with salt, pepper and sugar. Serve immediately with crusty bread.Enjoy!
Share the post "Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew"


