ßßß Cookit - przepis na Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Share the post "Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką"
Przedstawiam kolejny przepis na chicken pie. Tym razem jest w nim znacznie więcej warzyw, i zamiast ciasta jak w kornwalijskim placku Gordona Ramsaya danie zapiekane jest z parmezanową kruszonką. Wystarczy podać je z lekką sałatką i obiad gotowy. Polecam!
Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką
(ok. 6 porcji)
Składniki:
2 duże,upieczone i pokrojone w kostkę piersi z kurczaka bez kości i skóry (można użyć resztek kurczaka np. z obiadu)
ok. 450 ml bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łodygi selera naciowego,pokrojone w kostkę
1/2 pokrojonej w kostkę średniej cebuli
2/3 szklanki groszku ( może być mrożony)
3 łyżki masła
1/3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki (lub świeżej posiekanej)
1/4 łyżeczki suszonego tymianku (lub świeżego)
Składniki na kruszonkę:
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 szklanki pokrojonego w kostkę zimnego masła
1/2 szklanki startego parmezanu
3/4 szklanki śmietanki (ja miałam 36 %)
Przygotowanie kruszonki:
Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
W misce miksera wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól, pieprz,czosnek i pieprz cayenne. Miksując końcówką do ciast dodawaj masło pokrojone w kostkę, gdy ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję wsyp parmezan i wlej śmietankę. Miksuj tylko do momentu utworzenia się ciasta.
Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i urywając z ciasta ok 2-3 cm kawałki, rozłóż je równomiernie na całej jej powierzchni.
Wstaw do piekarnika na ok. 10 min, do momentu zrumienienia. następnie wyjmij z piekarnika i odstaw.
Przygotowanie chicken pie:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę i wrzuć marchewkę, cebulę i selera. Smaż warzywa mieszając od czasu do czasu około 5-6 minut, aż będą lekko zarumienione i miękkie. Przełóż je do talerza i odstaw.
Zmniejsz ogień, w małym rondelku rozpuść masło, następnie wsyp mąkę i bezustannie mieszając (najlepiej trzepaczką) smaż ok. 20 sekund. Następnie ciągle mieszając dolewaj powoli mleko,bulion, sok z cytryny,wsyp pietruszkę, tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 1 minuty bezustannie mieszając ( sos powinien być w miarę gesty).
Zdejmij sos z ognia i włóż do niego usmażone warzywa, groszek, kurczaka i całość wymieszaj.
Przełóż sos z kurczakiem do naczynia żaroodpornego (u mnie o średnicy ok. 26 cm) i rozkrusz kruszonkę na jego wierzch.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 oC i piecz ciasto ok. 12-14 min.
Smacznego!
Share the post "Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką"
Źródło:http://karmelowy.pl/chicken-pie-z-warzywami-i-parmezanowa-kruszonka