Wykonanie
Share the post "Chicken pie z warzywami i
parmezanową kruszonką"Przedstawiam kolejny przepis na chicken pie. Tym razem jest w nim znacznie więcej warzyw, i zamiast ciasta jak w kornwalijskim placku Gordona Ramsaya danie zapiekane jest z
parmezanową kruszonką. Wystarczy podać je z lekką
sałatką i obiad gotowy. Polecam!Chicken pie z warzywami i
parmezanową kruszonką(ok. 6 porcji)Składniki:2 duże,upieczone i pokrojone w kostkę
piersi z kurczaka bez kości i skóry (można użyć resztek
kurczaka np. z obiadu)ok. 450 ml
bulionu drobiowego1 łyżka
oliwy z oliwek2 duże
marchewki, obrane i pokrojone w kostkę2
łodygi selera naciowego,pokrojone w kostkę1/2 pokrojonej w kostkę średniej
cebuli2/3 szklanki
groszku ( może być mrożony)3 łyżki
masła1/3 szklanki
mąki3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
soku z cytryny1 1/2 łyżeczki
suszonej pietruszki (lub świeżej posiekanej)1/4 łyżeczki suszonego
tymianku (lub świeżego)Składniki na kruszonkę:1 1/2 szklanki
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki zmielonego
pieprzu1/4 łyżeczki
czosnku granulowanego1/8 łyżeczki
pieprzu cayenne1/4 szklanki pokrojonego w kostkę zimnego
masła1/2 szklanki startego
parmezanu3/4 szklanki
śmietanki (ja miałam 36 %)Przygotowanie kruszonki:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.W misce miksera wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
pieprz,
czosnek i
pieprz cayenne. Miksując końcówką do ciast dodawaj
masło pokrojone w kostkę, gdy ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję wsyp
parmezan i wlej
śmietankę. Miksuj tylko do momentu utworzenia się ciasta.Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i urywając z ciasta ok 2-3 cm kawałki, rozłóż je równomiernie na całej jej powierzchni.Wstaw do piekarnika na ok. 10 min, do momentu zrumienienia. następnie wyjmij z piekarnika i odstaw.Przygotowanie chicken pie:Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej
oliwę i wrzuć
marchewkę,
cebulę i
selera. Smaż warzywa mieszając od czasu do czasu około 5-6 minut, aż będą lekko zarumienione i miękkie. Przełóż je do talerza i odstaw.Zmniejsz ogień, w małym rondelku rozpuść
masło, następnie wsyp
mąkę i bezustannie mieszając (najlepiej trzepaczką) smaż ok. 20 sekund. Następnie ciągle mieszając dolewaj powoli
mleko,
bulion,
sok z cytryny,wsyp
pietruszkę,
tymianek i dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 1 minuty bezustannie mieszając ( sos powinien być w miarę gesty).Zdejmij sos z ognia i włóż do niego usmażone warzywa,
groszek,
kurczaka i całość wymieszaj.Przełóż sos z
kurczakiem do naczynia żaroodpornego (u mnie o średnicy ok. 26 cm) i rozkrusz kruszonkę na jego wierzch.Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 oC i piecz ciasto ok. 12-14 min.Smacznego!


Share the post "Chicken pie z warzywami i
parmezanową kruszonką"



