Wykonanie
Jak już
pisałam,
dynia, którą ostatnio kupiłam ważyła 6kg i starałam się ją jak najlepiej wykorzystać :) Na risotto nie mogłam długo czekać. Uwielbiam je przygotowywać! Niektórzy narzekają, że trzeba stać 20minut nad garami i dolewać co chwila
bulionu. Nigdy tego nie rozumiałam. W czym problem? Faktycznie trzeba stać i dolewać, ale czy zapach w trakcie gotowania, widok pęczniejącego
ryżu i efekt końcowy czyli smak! nie rekompensuje wszelkich niedogodności? Nie wierzę,że tylko mnie tak to cieszy...:)Składniki (2 porcje):ok 300g miąższu z dyni, pokrojonego w 1,5cm kostkęok 1 szklanka świeżych
grzybów pokrojonych w paski (możesz użyć mrożonych lub suszonych po uprzednim namoczeniu*)2 małe
cebulki2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka
ryżu arborio200ml białego
wytrawnego winaok 500ml
bulionu drobiowego lub warzywnego1-2 łyżki
masłaspora garść startego
parmezanu lub pecorino
sól, świeżo mielony
pieprzświeży
tymianek do dekoracji*
suszone grzyby namocz w gorącej wodzie i zostaw na około 30minut. Następnie odcedź.Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę
dynię wyłóż na blaszkę (pokrytą pergaminem),
skrop oliwą, dopraw
solą, świeżo mielonym
pieprzem i szczypta
cukru. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200*C (przez około 15minut). 3/4 dyni (gorącej!) zmiksuj na gładką masę. 1/4 pozostaw w piekarniku aby nie straciła temperatury.Na rozgrzanej patelni z
oliwą zeszklij
cebulę z
czosnkiem. Dodaj
grzyby i smaż przez 2 minuty. Dodaj
ryż i smaż do momentu aż wchłonie
oliwę i stanie się lekko przezroczysty. Dodaj
wino i poczekaj aż się zredukuje. Następnie stopniowo dodawaj
bulion (ok 1/2 szklanki na raz), czekając przed dolaniem kolejnej, aż
ryż go 'wypije'. Przy podaniu ostatniej partii
bulionu dodaj również zmiksowaną
dynię. Na sam koniec dopraw risotto
solą,
pieprzem i
parmezanem. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj kawałki
masła. Risotto podawaj gorące, udekorowane kawałkami pieczonej dyni,
tymiankiem i
parmezanem (opcjonalnie).Smacznego :)