Wykonanie
Jeśli ktoś nie próbował jeszcze
dyniowego risotta, to teraz jest najlepsza
pora aby je zrobić. Sezon
dyniowy w pełni. U mnie zwykła
dynia olbrzymia, ale możecie użyć innej bardziej aromatycznej odmiany. Przepis pochodzi z książki Ekonomia gastronomia Allegry McEvedy i Paula Merretta. Przygotowanie tego risotta zajmuje trochę czasu, ale gra jest warta świeczki, bo tak aksamitnego i aromatycznego risotta nigdy nie jedliście, zapewniam Was!
Składniki na 2 porcje:0 , 5 kg kawałek dyni
oliwa z oliwek1/4 kostki
masła1 średnia
cebula1 gałązka
tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego1 duży ząbek
czosnku2 garście
ryżu arborio (ok. 110 g)1 łyżka pokruszonych
orzechów włoskich0,5 litra
bulionu drobiowego1 łyżeczka suszonego
majeranku lub kilka świeżych liści
sól,
pieprz1 łyżka startego
parmezanu100 g pokruszonej gorgonzoli1.
Dynię obrać i pokroić na dwucentymetrową kostkę. Połowę ugotować do miękkości w małej ilości osolonej
wody. Odcedzić i zmiażdżyć tłuczkiem do
ziemniaków lub zmiksować blenderem. Ta porcja dyni będzie dodana do risotta pod koniec gotowania. Drugą porcję dyni podsmażyć na odrobinie
oliwy aż będzie rumiana (przekładać na każdą stronę) i dość miękka, ale będzie trzymała kształt kostek. Tę skarmelizowaną
dynię również trzeba będzie dodać do potrawy pod koniec jej przygotowania.2. Na patelni roztopić
masło. Wrzucić posiekaną
cebulę,
tymianek i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wymieszać z
masłem i smażyć chwilę, aby
cebula zmiękła, ale nie nabrała złocistego koloru.3. Zmniejszyć płomień pod patelnią. Dodać
ryż i i podsmażać chwilę wraz z
cebulą,
tymiankiem i
czosnkiem. Dodawać stopniowo
bulion do
ryżu.
Ryż powinien być lekko al dente, zazwyczaj przygotowanie go w takiej formie zajmuje około 30 minut powolnego bulgotania w wywarze.4. Piekarnik rozgrzać do 200 ºC i podprażyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
orzechy włoskie. Zajmie to około 5 minut.5. Wymieszać gotowy
ryż z
majerankiem,
dyniowym puree i
dynią smażoną. Zdjąć patelnię z ognia i dodać do niej
parmezan. Wymieszać. Nakładać na talerze. Posypać porcje prażonymi
orzechami oraz pokruszoną gorgonzolą. Można też dodać nieco posiekanej czerwonej
cykorii. W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.Przepis ląduje w akcji Bei Festiwal dyni. Mam jeszcze w planach chlebek z
dynią oraz
sałatkę z jej udziałem.