Jednogarnkowe danie,do którego można w zasadzie użyć dowolnych dodatków.U mnie w wersji z kiełbasą.Zapraszam:)1 cebula1-2 gałązki selera naciowego2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki majerankuok.30 dkg kiełbasy35 dkg ryżu arborio125 ml wina białego wytrawnego1.3 ml bulionu drobiowego8,5 dkg parmezanusól i pieprz5,5 dkg masłaPokrojoną w kostkę cebule i seler w półkrążki podsmażam na połowie masła.Po chwili dodaję pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę kiełbasę.Jak kiełbasa zacznie się przysmażać na brązowo zdejmuję całość z patelni.Zmniejszam ogień i wrzucam na patelnię ryż i smażę mieszając przez 2 min.Dolewam wino,a po chwili stopniowo bulion,mieszam.Gdy ryż wchłonie jedną porcję bulionu dolewam kolejną i mieszam,aż ryż wchłonie cały płyn.Na koniec dorzucam kiełbasę i lekko podgrzewam,doprawiam solą i pieprzem.Zdejmuję z ognia,dodaję resztę masła i ser.Serwuję tuż po przygotowaniu.Smacznego!!!