ßßß Cookit - przepis na Risotto z dynią i orzechami

Risotto z dynią i orzechami

nazwa

Wykonanie

Składniki
150 g ryżu arborio
1 średnia cebula
330 g dyni piżmowej
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
500 ml bulionu
20 g orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki masła
do dodania na koniec
1 łyżka zimnego masła
25 g parmezanu
3/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki tymianku
Wykonanie
do tego przepisu wykorzystamy mniej więcej pół niewielkiej dyni piżmowej. Dynię obierać, wydrążyć nasiona i pożądaną ilość miąższu pokroić w średnią kostkę – max ok. 2 x 2 cm. Większe kostki mogą nie zdążyć zmięknąć
cebulę posiekać w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła, po krótkiej chwili dodać ryż i podsmażyć przez moment, a następnie dodać dynię i podsmażać jeszcze ok. 3 min. W tym procesie ryż powinien stać się przejrzysty, tzn zahartować się masłem z oliwą
następnie dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
bulion do podlewania risotto musi być stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania. Trzymamy go na małym ogniu
gdy wino się wchłonie, dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente – trwa to ok. 20 min. Dynia powinna nieco zmięknąć, niektóre kawałki zaczną się rozpadać, ale większość powinna pozostać jędrną, lecz nie twarda
orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i dodać do ryżu na minute przed końcem gotowania na sam koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać zimne masło, świeżo starty parmezan i szybko, ale delikatnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia
podawać natychmiast
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/risotto-z-dynia-i-orzechami