Wykonanie

Zapraszam na aksamitny krem z
kalafiora z pachnącym
tymiankiem i aromatycznym
parmezanem.Składniki:1
kalafior2
młode dymki cebulki (bez liści u góry)1
młoda marchew2
młode ziemniaki1 ząbek
czosnku1 pęczek świeżego
tymianku (może być suszony)3
goździki2 garści świeżo startego
parmezanu100 ml słodkiej
śmietanki3 łyżki
oliwy1 plaster
masła1 łyżeczka
soli morskiej1 szczypta
pieprzu1/2 łyżeczki
cukru trzcinowego1 szczypta
pieprzu cayenne1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:Wyciąć głąb z
kalafiora, pokroić na mniejsze różyczki, opłukać.
Marchew,
ziemniaki i
dymkę obrać opłukać i pokroić na mniejsze kawałki,
czosnek rozgnieść. Na rozgrzaną
oliwę wrzucić
cebulę,
czosnek, oprószyć
solą,
cukrem, dorzucić
goździki,
tymianek, chwilę smażyć, dodać w kolejności
marchew,
ziemniaki,
kalafior, podlać
wodą (tak aby zakryć warzywa) gotować około 20 minut. Przygotować warzywa z
wywarem do zmiksowania wyciągając łodyżki z
tymianku oraz
goździki. Ponownie wstawić na mały ogień krem, dodając słodką
śmietankę,
masło,
sok z cytryny i starty świeżo
parmezan. Doprawić resztą przypraw. Dobrze całość wymieszać do powstania aksamitnego kremu. Udekorować świeżym
tymiankiem i
parmezanem.

Smacznego.