ßßß Cookit - przepis na Krem z kalafiora ze świeżym tymiankiem i parmezanem

Krem z kalafiora ze świeżym tymiankiem i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na aksamitny krem z kalafiora z pachnącym tymiankiem i aromatycznym parmezanem.
Składniki:
1 kalafior
2 młode dymki cebulki (bez liści u góry)
1 młoda marchew
2 młode ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 pęczek świeżego tymianku (może być suszony)
3 goździki
2 garści świeżo startego parmezanu
100 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki oliwy
1 plaster masła
1 łyżeczka soli morskiej
1 szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Wyciąć głąb z kalafiora, pokroić na mniejsze różyczki, opłukać. Marchew, ziemniaki i dymkę obrać opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek rozgnieść. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, czosnek, oprószyć solą, cukrem, dorzucić goździki, tymianek, chwilę smażyć, dodać w kolejności marchew, ziemniaki, kalafior, podlać wodą (tak aby zakryć warzywa) gotować około 20 minut. Przygotować warzywa z wywarem do zmiksowania wyciągając łodyżki z tymianku oraz goździki. Ponownie wstawić na mały ogień krem, dodając słodką śmietankę, masło, sok z cytryny i starty świeżo parmezan. Doprawić resztą przypraw. Dobrze całość wymieszać do powstania aksamitnego kremu. Udekorować świeżym tymiankiem i parmezanem.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/06/krem-z-kalafiora-ze-swiezym-tymiankiem.html