ßßß
(4 porcje)Składniki:2 łyżki masła, najlepiej klarowanego1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę1/2 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę2 szklanki bulionu drobiowego3/4 szklanki mleka, najlepiej 3,2 %450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki (ja kroję też w drobną kostkę soczystą część trzonka)150 g topinambura, obranego i pokrojonego na 2 cm kawałki1 gałązka tymianku1 mały ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkęsól i pieprz1 łyżka świeżo startego parmezanu1/2 szklanki kiełków słonecznika, do podaniaPrzygotowanie:W dużym rondlu, na małym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, po czym dodaj seler, czosnek i cebulę i smaż do zeszklenia, około 6 minut.Wlej bulion wraz mlekiem i doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek i ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości, przez około 30 minut. Wyłów i wyrzuć tymianek.Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw ją solą i pieprzem.Przełóż zupę do miseczek, posyp parmezanem i podawaj z kiełkami słonecznika.Smacznego!
English versionSunchoke and cauliflower soup(4 servings)Ingredients:2 tablespoons unsalted butter1 small celery rib, minced1/2 small onion, minced2 cups chicken stock3/4 cup whole milk450 g cauliflower, cut into small florets150 g sunchokes, peeled and cut into 2 cm pieces1 thyme sprig1 small garlic clove, mincedsalt and pepper1 tablespoon freshly grated Parmigiano-Reggiano cheese1/2 cup sunflower sprouts, for servingPreparation:In a large saucepan, melt the 2 tablespoons of butter. Add the celery, garlic and onion and cook over low heat until softened, about 6 minutes.Add the stock and milk and bring to a simmer over high heat. Add the cauliflower, sunchokes and thyme and bring to a boil. Simmer over low heat until the sunchokes are very tender, about 30 minutes, next discard the thyme sprig.Puree the soup in a blender until smooth. Return the soup to the saucepan, season with salt and pepper.Ladle into bowls and top with the sprouts and parmesan and serve.Enjoy!
Share the post "Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup"

