Wykonanie
Smaczna, pożywna, rozgrzewająca. Przepis z skinnytaste.com, z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki :1 niewielka
cebula1 średnia
marchewka1 łodyga
selera naciowego4 szklanki
brokuła podzielonego na niewielkie różyczki2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła2 łyżki
mąki2 i 1/2 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego1 szklanka
mleka2 średnie
ziemniakisól,
pieprz1 i 1/2 szklanki startego
ostrego cheddara1 łyżka startego
parmezanuCebulę siekamy w kostkę.
Marchew,
seler w półplasterki a
ziemniaki w niewielką kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.W rondlu roztapiamy
masło. Wrzucamy posiekaną
cebulę i
marchew, smażymy ok 5 minut. następnie dodajemy
czosnek, podsmażamy kolejne ok 30 sekund.Warzywa posypujemy
mąką, solimy,
pieprzymy. Chwilę mieszając dalej podsmażamy. Wlewamy
bulion,
mleko. Dodajemy
ziemniaki i różyczki
brokuła. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10-15 minut aż
ziemniaki będą ugotowane. Na koniec dodajemy
sery, doprawiamy
solą i
pieprzem, dobrze wymieszać aż
ser się rozpuści. Zestawiamy z ognia.Z garnka odlewamy 2 szklanki zupy, resztę blenderujemy. Zupa nie powinna być idealnie gładka, tylko warzywa rozdrobnione. Ponownie wlewamy wcześniej odlaną zupę do garnka, mieszamy.Smacznego :)