Wykonanie
Uwielbiam zupy takie jak ta. Smaczna, prosta i syta. Świetnie nadaje się na wykorzystanie resztek
wędlin lub
mięsa jaki nam zostanie. Pominęłam w przepisie
kukurydzę bo jakoś nie przepadam za jej dodatkiem w zupach. Gorąco polecam !!! Przepis z therecipecritic.com .
Składniki :2 szklanki pociętych w niewielką kostkę
ziemniaków2 szklanki
bulionu z kurczaka lub warzywnego ( u mnie
woda )1/2 szklanki posiekanej
marchewki1/4 szklanki posiekanej
cebuli1/4 szklanki
masła pociętego w kostkę1/4 szklanki
mąki2 szklanki
mlekasól,
pieprz2 szklanki startego
ostrego sera cheddar1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę ugotowanej
szynki ( może być to dobrej jakości
szynka na kanapkę, której ja użyłam )W dużym garnku łączymy
ziemniaki,
bulion,
marchew i
cebulę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut aż
ziemniaki będą ugotowane.W osobnym rondelku topimy
masło. Dodajemy
mąkę i mieszamy aż całość będzie gładka. Następnie dolewamy
mleko cały czas mieszając. Solimy,
pieprzymy. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy 2 minuty aż zgęstnieje.Mieszaninę
mleka,
masła i
maki wlewamy do zupy, mieszamy. Dodajemy
ser. Kiedy się rozpuści dokładamy
szynkę. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy.Smacznego :)