Wykonanie
Ziemniaki... Któż z nas ich nie jada? Każdy ma swoją ulubioną wersję - gotowane, w mundurkach, pieczone, smażone... Z garnka, z pieca czy ogniska...Moją ulubioną (obok
ziemniaków z ogniska) wersją są te ugotowane po żydowsku. Z przepisem na takie
ziemniaki spotkałam się kilka lat temu. Nigdzie go nie spisywałam, często jednak o nim wspominałam polecając go znajomym jako przepyszne.Wam też je polecam :)
Składniki:
ziemniaki (po 2-3 szt. na osobę)
cebula (tyle
cebul, ile osób)
mlekowodamasłokminek (u mnie: mielony)
sólSposób przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka - pamiętaj, że
ziemniaki mogą zajmować tylko 1/2 wysokości. Dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki
cebule,
kinek do smaku (ja zwykle wsypuję czubatą łyżeczkę), 1-2 łyżki
masła. Całość zalej wrzącą
wodą i
mlekiem (na 4 osoby wlewam 1 szklankę
mleka). Nie
sól!Przykryj i gotuj pod przykryciem do miękkości. Gdy
ziemniaki będą już miękkie,
posól, gotuj jeszcze przez chwilę i odcedź. Podawaj tak, jak lubisz: ja serwuję z
koperkiem :)Smacznego!