Wykonanie
Przepis na te pyszne faszerowane
ziemniaki wypatrzyłam ostatnio u Laury Vitale. Moją małą modyfikacją było to, że
ziemniaki piekłam tylko raz, już nadziane. Wcześniej ugotowałam je za to w mundurkach i po wydrążeniu ostrożnie zdjęłam z nich skórkę. Świetne jako dodatek do
mięsa, ale również jako samodzielne danie. Ja podałam je z
jarmużem, który przesmażyłam szybko z
czosnkiem. Smacznego:)Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/broccoli-cheddar-twice-baked-potatoes/4-6
ziemniaków (zależy od wielkości),1- 1/2 szklanki ugotowanych różyczek
brokułu,łyżeczka granulowanego
czosnku,łyżeczka granulowanej
cebuli,1/2 szklanki kwaśnej
śmietany,3 łyżki
masła,około 1/2 szklanki
mleka,
sól,
pieprz,1-1/2 szklanki
startego sera cheddarZiemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, pokroić na połówki, delikatnie wydrążyć środek (nie za dużo, żeby utrzymały się bez skórki) i delikatnie obrać.
Mleko podgrzać z
masłem (tylko do momentu rozpuszczenia się
masła). Do tego, co wydrążyliśmy z
ziemniaków dodać
śmietanę, połowę
sera i podgrzane
mleko, przyprawić i ugnieść na gładką masę. Delikatnie dorzucić różyczki
brokułu. Masę nakładać do połówek
ziemniaków, posypać resztą
sera i zapiekać około 20-30 minut w temp. 180 stopni.