ßßß Cookit - przepis na Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe

Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe

nazwa

Wykonanie

Pyszny i zdrowy zamiennik klasycznego puree ziemniaczanego. Jest szybkie i proste do wykonania, co więcej, do jego przygotowania nie potrzeba śmietany lub mleka. Polecam!
Puree kalafiorowo-marchwiowe (4 porcje)
Składniki:
2 łyżki masła klarowanego
1/2 dużej główki kalafiora, posiekanej na małe kawałki
1-2 marchewki ( im jej więcej tym puree będzie słodsze,ja daję 2:)),obrane i posiekane w drobną kostkę
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
1/2 cebuli,pokrojonej w drobną kostkę
3/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
W rondlu najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, podsmaż przez ok. 2 minuty, następnie dodaj kalafior,marchewki,czosnek,cebulę i bulion. Delikatnie posól i popieprz.
Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj rondel. Duś warzywa około 20 minut, aż będą miękkie. Zaglądaj od czasu do czasu i w razie konieczności dolewaj wodę.
Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Sprawdź doprawienie i w razie potrzeby posól i popieprz.
Podawaj ciepłe
Smacznego!
Share the post "Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe"
Źródło:http://karmelowy.pl/odchudzone-puree-kalafiorowo-marchwiowe