Wykonanie
Pyszny i zdrowy zamiennik klasycznego puree ziemniaczanego. Jest szybkie i proste do wykonania, co więcej, do jego przygotowania nie potrzeba
śmietany lub
mleka. Polecam!Puree
kalafiorowo-marchwiowe (4 porcje)Składniki:2 łyżki
masła klarowanego1/2 dużej główki
kalafiora, posiekanej na małe kawałki1-2
marchewki ( im jej więcej tym puree będzie słodsze,ja
daję 2:)),obrane i posiekane w drobną kostkę1 duży lub 2 małe ząbki
czosnku,przeciśnięte przez praskę1/2
cebuli,pokrojonej w drobną kostkę3/4 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego
sól i
pieprzPrzygotowanie:W rondlu najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu
masło. Włóż
cebulę, podsmaż przez ok. 2 minuty, następnie dodaj
kalafior,
marchewki,
czosnek,
cebulę i
bulion. Delikatnie
posól i popieprz.Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj rondel. Duś warzywa około 20 minut, aż będą miękkie. Zaglądaj od czasu do czasu i w razie konieczności dolewaj
wodę.Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Sprawdź doprawienie i w razie potrzeby
posól i popieprz.Podawaj ciepłeSmacznego!
Share the post "Odchudzone puree
kalafiorowo-marchwiowe"