Wykonanie
Oboje lubimy
mięso w sosie dlatego też często przygotowuje takowe.Druga sprawa to, że zawsze można jakiś wyczarować z tego co akurat mamy w lodówce... Dziś wystarczy
mięso,
cebula,
marchewka,
groszek ( zawsze mam
groszek ) i
przyprawy a obiad z tego smakowity :DWe both like meat in sauce that's why I often prepare stew.The second issue is you can always cook stew using what you exactly have in the fridge ...
Today you'll need meat, onion, carrot, peas (I always have peas in my freezer ) and spices.Yours dinner will by realy tasty :DSkładniki : ( na 2-3 porcje )* 500 g
łopatki wieprzowej,* 1 łyżka
słodkiej papryki,* 1/2 łyżeczki
ostrej papryki,* duża szczypta
soli,* duża szczypta
pieprzu,* 2 łyżki
oliwy,* 1 duża
marchewka,* 1
cebula,* kilka dużych brązowych
pieczarek,*
bulion,* 1 ziarno
ziela angielskiego,* 3 ziarenka
pieprzu,* 1
liść laurowy,* 1/2 szklanki mrożonego
groszku ( możesz użyć z puszki ),* 2 łyżki
śmietany,Ingredients: (for 2-3 servings)* 500 g
pork shoulder,* 1 tbsp sweet
paprika,* 1/2 tsp
cayenne pepper,* large pinch of salt,* large pinch of pepper,* 2 tbsp
olive oil* 1 large carrot,* 1 onion,* several large brown mushrooms,* broth,* 1 grains of allspice,* 3 peppercorns,* 1 bay leaf,* 1/2 cup frozen peas (you can use canned),* 2 tbsp of sour cream,Przygotowanie :
Łopatkę pokrój na kawałki wielkości 1.5 cm na 1.5 cm.W misce zmieszaj
oliwę,
słodką paprykę,
pikantną paprykę,
sól i
pieprz obtocz w tym
mięso.Rozgrzej dużą patelnię i podsmaż
mięso na rumiany kolor.W
między czasie obierz
marchewkę i
cebulę.
Marchewkę pokrój w grube plasterki a
cebulę w drobną kostkę.
Pieczarki pokrój na ćwiartki lub na trochę mniejsze kawałki jeżeli są na prawdę duże.Usmażone
mięso przełóż do garnka, zalej
bulionem tak aby zakrył
mięso, dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i
marchewkę.Na tej samej patelni podsmaż
cebulę i
pieczarki.Dodaj do
mięsa.Wszystko przykryj i gotuj na wolnym ogniu około godziny ( do czasu aż
mięso będzie miękkie ), dodaj
groszek i pogotuj 5 minut.Sos zapraw
śmietaną.Podawaj z
ziemniakami bądź
makaronem.Smacznego !Preparation:
Pork shoulder cut into pieces size of 1.5 cm to 1.5 cm.In a bowl, mix
olive oil, sweet peppers, spicy peppers, salt and pepper add meat and mix well.Heat large frying pan and fry the meat on the ruddy color.In the meantime, peel the carrots and onions.Carrots cut into thick slices and onion into small cubes.Mushrooms cut into quarters or a little smaller pieces if they are really big.Fried meat add to pot,
pour broth (broth must covered the meat), add the bay leaf, allspice, pepper and carrots.In the same pan, fry the onions and mushrooms and add to pot with meat.Cover pot and simmer for about an hour (until the meat is tender), then add the peas and cook 5
more minutes.Add cream to sauce.
Serve with potatoes or noodles.Enjoy your meal!