Wykonanie
Pieczarka posiada mało wartości odżywczych,ale za to walory zapachowe i smakowe.
pieczarki są cennym, niskokalorycznym pokarmemzawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżaniacholesterolu we
krwizawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające ryzyko powstania miażdżycy
pieczarki są znakomitym źródłem
białkazawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen,w ilościach porównywalnych do innych warzywcharakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacjikomórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi.Składniki:10-15 szt.
pieczarekbulionwłoszczyznacebulaśmietana do zupyłyżka
masłaziele angielskie,
liście laurowesól,
pieprzmakaron bądź
ziemniakiSposób przygotowania:Do garnka z
wodą włożyłam parę ziarenek
ziela angielskiego,
liście laurowe,
bulion, liście i pokrojone kawałki
selera.
Dodałam kawałek
pora a część pokroiłam w paseczki.
Pokroiłam
cebulę w kostkę i podsmażyłam ją na patelni.Na tarce o grubych oczkach starłam
marchew,
pietruszkę i kawałek
selera.Warzywa podsmażyłam na
maśle.
Podsmażoną
cebulę i warzywa dodałam do zupy.
W czasie gdy warzywa się gotowały zajęłam się
pieczarkami.Umyłam je,obrałam,pokroiłam na paseczki, i podsmażyłam na patelni na masełku.Podzieliłam je na dwie części z czego jedną zmiksowałam z odrobiną
śmietany i
pieprzu.
Pieczarki dodałam do zupy.
Pozostało jeszcze ugotować
makaron.Możecie
ziemniaki jak kto woli ;)
Można dodać więcej
śmietany,posypać zieloną
pietruszkąi zajadać się tą pachnącą i pożywną zupką.
Smacznego!