Wykonanie
Moi rodzice posiadają dość duże ekologiczne gospodarstwo rolne. Mają konie (część to zaimportowane z Francji kłusaki, które można oglądać na rodzimych torach wyścigowych oraz w Czechach) i bydło
mleczne. A o co mi konkretnie chodzi z tą dygresją o koniach? Otóż, jeśli na łące pasą się konie, to jest duże prawdopodobieństwo, że chętnie i bujnie będą tam rosły
pieczarki. Smak i zapach tych zerwanych z łąki
grzybów jest nieporównywalnie lepszy, intensywniejszy od tych, które można kupić w sklepie. Nic się nie może równać z zupą
pieczarkową mojej mamy, czy z jej sosem
śmietanowo-
pieczarkowym. Zatęskniłam ostatnio za tym smakiem i ugotowałam najprostszą zupę
pieczarkową. Niestety miała się do oryginału trochę jak
chleb z supermarketu do
chleba z własnego piekarnika, ale tym, którzy nie
mieli okazji próbować „tamtych” legendarnych
pieczarek z pewnością posmakuje 😉
Składniki (6 porcji):400 g
pieczarek1,5 litra
wywaru mięsno-warzywnego*1
cebula10 cm zielonej części
pora3-4
ziemniaki1 łyżka
masła klarowanego3 czubate łyżki gęstej, kwaśnej
śmietanysól i
pieprz do smaku
liść laurowy i
ziele angielskie (opcjonalnie)Jeśli
wywar nie był gotowany z
liściem laurowym i
zielem angielskim, to dodaj teraz 1 spory liść oraz ze 3 kulki ziela. Zagotuj.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, zieloną część
pora drobno poszatkuj. Dodaj do
wywaru i gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie obierz
cebulę i drobno posiekaj.
Pieczarki oczyść wilgotną ściereczką (nie płucz ich, bo wchłoną bardzo dużo
wody) i jeśli jest taka potrzeba zdejmij z nich skórkę. Tak przygotowanym
grzybom wyłam nóżki i je posiekaj (ależ to brzmi brutalnie), kapelusze przetnij na pół i pokrój na cienkie plasterki.Na patelni rozgrzej
masło i podsmaż
cebulę. Kiedy będzie szklista, wsyp
pieczarki, oprósz je
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem i podsmażaj przez około 5 minut. Zrumienione
grzyby delikatnie przełóż do
wywaru.Zupa powinna się gotować jeszcze około 10 minut (do miękkości
ziemniaków i do czasu aż smaki się przegryzą). Do gotowej zupy dodaj
śmietanę (aby uniknąć zwarzenia się, rozmieszaj ją najpierw z dwiema łyżkami gorącego
wywaru). Na koniec dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego!
* np. rosołu, lub w wersji wege
wywaru warzywnegoRelated PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąZupa krem z
pieczarekZupa krem z
poraZupa krem z
brokuła,
pietruszki i
poraBabka ziemniaczana z
białą kiełbasą