ßßß
Składniki (6 porcji):400 g pieczarek1,5 litra wywaru mięsno-warzywnego*1 cebula10 cm zielonej części pora3-4 ziemniaki1 łyżka masła klarowanego3 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietanysól i pieprz do smakuliść laurowy i ziele angielskie (opcjonalnie)Jeśli wywar nie był gotowany z liściem laurowym i zielem angielskim, to dodaj teraz 1 spory liść oraz ze 3 kulki ziela. Zagotuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, zieloną część pora drobno poszatkuj. Dodaj do wywaru i gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj.Pieczarki oczyść wilgotną ściereczką (nie płucz ich, bo wchłoną bardzo dużo wody) i jeśli jest taka potrzeba zdejmij z nich skórkę. Tak przygotowanym grzybom wyłam nóżki i je posiekaj (ależ to brzmi brutalnie), kapelusze przetnij na pół i pokrój na cienkie plasterki.Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Kiedy będzie szklista, wsyp pieczarki, oprósz je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażaj przez około 5 minut. Zrumienione grzyby delikatnie przełóż do wywaru.Zupa powinna się gotować jeszcze około 10 minut (do miękkości ziemniaków i do czasu aż smaki się przegryzą). Do gotowej zupy dodaj śmietanę (aby uniknąć zwarzenia się, rozmieszaj ją najpierw z dwiema łyżkami gorącego wywaru). Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.Smacznego!
* np. rosołu, lub w wersji wege wywaru warzywnegoRelated PostsZupa ogórkowa z kaszą mannąZupa krem z pieczarekZupa krem z poraZupa krem z brokuła, pietruszki i poraBabka ziemniaczana z białą kiełbasą