Wykonanie

Niesamowite jak bardzo cieszą sukcesy własnego dziecka :-) moja córeczka została przyjęta do przedszkola :-) w
sumie to niewielka w tym jej zasługa, ale tak bardzo się cieszę :-) :-) konkurencja była duża - gdy tydzień temu dzwoniłam czy są już listy, to po prostu zwątpiłam po rozmowie z
panią w to, że się uda... a dziś taka miła niespodzianka :-) pierwsza rekrutacja w życiu mojego dziecka zakończona sukcesem :-) :-)Dzisiejszy przepis jest łatwy i szybki - inna twarz pieczarkowej :-) znów coś znanego, ale w innej odsłonie. W tej wersji z powodzeniem możecie ją wykorzystać nawet podczas "proszonych" spotkań - wtedy posypcie
makaron włożony do zupy
startym serem żółtym i wstawcie na chwilę do gorącego piekarnika, by się rozpuścił :-)SKŁADNIKI500 g
pieczarek1 duża
cebula50 g
masła5 łyżek gęstej
śmietany1,2 l dowolnego
bulionusól,
pieprzCebulę obieramy i kroimy w plastry - nie muszą być bardzo cienki,
potem i tak nie będzie to miało znaczenia.
Pieczarki myjemy i jeśli są duże kroimy je na mniejsze części, jeśli natomiast są drobne możecie je zostawić w całości.
Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy
cebulę i przez chwilę smażymy - na jasno złoty kolor, następnie dodajemy
pieczarki i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zalewamy gorącym
bulionem i gotujemy pod przykryciem i na małym ogniu przez 30 minut. Następnie miksujemy wszystko bardzo dokładnie.
Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy, a następnie wlewamy do garnka z zupą - dzięki takiemu postępowaniu
śmietana nie podzieli się w zupie (to byłoby straszne w przypadku zupy krem!). Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.

Proponuję z
makaronem, chociaż bez niczego też jest pyszna :-)