ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "Korsarz"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "Korsarz"

nazwa

Wykonanie

5 jajek
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka kakao
Z podanych składników upiec biszkopt (najlepiej dzień wcześniej).
śliwki: (przygotować kilka dni wcześniej)
200 g suszonych śliwek
2 liekiszki wiśniówki (lub ewentualnie rumu)
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wiśniówką, odstawić. na krem:
1/2 l mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 żółtka
3 łyżki cukru
kostka masła
4 łyżki sypkiego cappucino (najlepiej o smaku rumowym)
kieliszek rumu
Połowę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier i budyń, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem, pod koniec ucierania dodając cappucino.
polewa:
200 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietany 18%
1 galaretka wiśniowa
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru
Czekoladę, masło i cukier umieścić w rondelku, rozpuścić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wody, ostudzić. Galaretkę połączyć z czekoladą i śmietaną, dokłądni wymieszać, odstawić do momentu, aż zacznie tężeć.
dodatkowo:
1/2 szklanki herbaty posłodzonej
kieliszek rumu
Biszkopt nasączyć herbatą z rumem, Rozsmarować krem. Rozłożyć śliwki, zalać je tężejącą polewą. Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/04/ciasto-korsarz.html