Wykonanie
5
jajek1/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
mąki krupczatki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru1 łyżka
kakaoZ podanych składników upiec
biszkopt (najlepiej dzień wcześniej).
śliwki: (przygotować kilka dni wcześniej)200 g suszonych
śliwek2 liekiszki
wiśniówki (lub ewentualnie
rumu)
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać
wiśniówką, odstawić. na krem:1/2 l
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego4
żółtka3 łyżki
cukrukostka
masła4 łyżki sypkiego
cappucino (najlepiej o smaku
rumowym)kieliszek
rumuPołowę
mleka zagotować. W pozostałym
mleku rozpuścić
cukier i
budyń, wlać na gotujące się
mleko, ugotować
budyń. Zdjąć z ognia, dodać
żółtka, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimny
budyń utrzeć z
masłem, pod koniec ucierania dodając
cappucino.polewa:200 g
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
śmietany 18%1
galaretka wiśniowa1/2 kostki
masła1 łyżka
cukruCzekoladę,
masło i
cukier umieścić w rondelku, rozpuścić.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance
wody, ostudzić.
Galaretkę połączyć z
czekoladą i
śmietaną, dokłądni wymieszać, odstawić do momentu, aż zacznie tężeć.dodatkowo:1/2 szklanki
herbaty posłodzonejkieliszek
rumuBiszkopt nasączyć
herbatą z
rumem, Rozsmarować krem. Rozłożyć
śliwki, zalać je tężejącą polewą. Ciasto przechowywać w lodówce.