Wykonanie
26 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylemPrzepis na pyszne ciasto ze
śliwkami, kremem budyniowym i
czekoladą. Jeśli ma smakować w 100% to najlepiej upiec je właśnie teraz, kiedy mamy do dyspozycji
świeże śliwki. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, w wersji uproszczonej można je przyrządzić także bez kremu i
czekolady, choć lepiej prezentuje się w postaci według poniższego przepisu. Składniki do ciasta z lodówki takie jak
masło,
mleko czy też
jajka najlepiej wyjąć odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową.Ciasto ze
śliwkami, kremem budyniowym i
czekoladąSkładniki :Ciasto:700 dag
śliwek np węgierek200 g
masła6
jajek3/4 szklanki
cukru2 1/2 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
mleka2 łyżki
kakao2-3 łyżki
rumuKrem:500 ml
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego – 40 g200 g
masła5 łyżek
cukru pudruPolewa:100 g
gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Ciasto:Składniki do ciasta, które przechowywane są w lodówce takie jak
masło,
mleko czy też
jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać do miski wraz z
proszkiem do pieczenia.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, a następnie pokroić na połówki.
Masło utrzeć wraz z
cukrem na gładką masę. Stopniowo wbijać po jednym
jajku stale mieszając. Dodać
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia oraz
mleko i dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do pieczenia nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę ciasta przelać do formy wyrównując powierzchnię. Pozostałą ilość ciasta wymieszać z
kakao oraz
rumem za pomocą miksera. Ciemne ciasto wylać na jasne znajdujące się w formie. Na cieście ułożyć
śliwki jedna obok drugiej zachowując małe odstępy. Wstawić do piekarnika, po czym piec 35 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Odstawić do przestygnięcia.Krem:Ugotować
budyń z 500 ml
mleka według instrukcji podanej na opakowaniu, a następnie przestudzić.
Masło utrzeć wraz z
cukrem, dodać
budyń i wymieszać. Gotowy krem nałożyć równomiernie na ciasto.Polewa:
Czekoladę połamać, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad rondlem z wrzącą
wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie rozprowadzić równomiernie ciepłą
czekoladę na cieście za pomocą łyżki. Wstawić do lodówki do schłodzenia.