Wykonanie
Po raz drugi obchodzę Dzień Mamy :). Choć to niedługo,
mogę już śmiało przyznać, że doświadczyłam piękna macierzyństwa. Rano, gdy jeszcze śpię a córeczka
daje mi na dzień dobry buziaka i ukocha za szyję. Jej radosny szczebiot unoszący się po całym mieszaniu. Bezcenny szczery uśmiech. Radosne zabawy. I gdy jeszcze nieudolnie wymówi słowo MAMA. To wszystko sprawia, że łezka kręci się w oku. Ciągle jeszcze nie dowierzam, że jestem mamą. Dosyć późno doświadczyłam tych radosnych chwil, ale za to moja radość jest jeszcze większa. I choć wychowanie dziecka jest megatrudną sprawą, to przychodzi mi to z łatwością i uśmiechem. Bo każda Mama
zrobi wszystko dla swojego dziecka, aby było radosne i szczęśliwe. Z tej okazji chciałam podziękować mojej mamie za troskę, dobre słowo, za opiekę do dnia dzisiejszego :).Podaję przepis na bardzo dobre ciasto, z dedykacją dla wszystkich Mam!
SKŁADNIKI
Biszkopt:4
jajka;1 szklanka
mąki;1 szklanka
cukru;1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Na krem:50 dag
masła;1 szklanka
cukru;0,5 litra
mleka;8
żółtek;4 łyżki
mąki ziemniaczanej;1 łyżka
mąki pszennej;1
gorzka czekolada;2 łyżki
kakao;3
różnokolorowe galaretki;
bakalie(
rodzynki,
orzechy,
migdały);
owoce.WYKONANIE
Biszkopt.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy
cukier i wszystko miksujemy do chwili rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodajemy po jednym
żółtku - cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce przesianej
mąki z proszkiem. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Krem.Gotujemy
galaretki. Dwie rozpuszczamy w 400ml
wody, a jedną robimy według przepisu na opakowaniu.
Mleko gotujemy.
Żółtka ubijamy z
cukrem, następnie dodajmy
mąkę - mieszamy. Do masy dolewamy gorące
mleko, mieszamy i zagotowujemy, aby masa zgęstniała i powstał
budyń. Ucieramy
masło. Dodajemy do niego po łyżce przestudzonego budyniu. Powstałą masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy pokrojone w kostkę dwie
galaretki. Do drugiej dodajemy
kakao i pokrojoną
czekoladę. Do trzeciej
bakalie.Masy po kolei wykładamy na ostudzony
biszkopt. Na wierzch układamy
owoce i zalewamy
galaretką. Ciasto chowamy do lodówki.