ßßß
SKŁADNIKIBiszkopt:4 jajka;1 szklanka mąki;1 szklanka cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Na krem:50 dag masła;1 szklanka cukru;0,5 litra mleka;8 żółtek;4 łyżki mąki ziemniaczanej;1 łyżka mąki pszennej;1 gorzka czekolada;2 łyżki kakao;3 różnokolorowe galaretki;bakalie( rodzynki, orzechy, migdały);owoce.WYKONANIEBiszkopt.Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i wszystko miksujemy do chwili rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku - cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce przesianej mąki z proszkiem. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Krem.Gotujemy galaretki. Dwie rozpuszczamy w 400ml wody, a jedną robimy według przepisu na opakowaniu. Mleko gotujemy. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajmy mąkę - mieszamy. Do masy dolewamy gorące mleko, mieszamy i zagotowujemy, aby masa zgęstniała i powstał budyń. Ucieramy masło. Dodajemy do niego po łyżce przestudzonego budyniu. Powstałą masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy pokrojone w kostkę dwie galaretki. Do drugiej dodajemy kakao i pokrojoną czekoladę. Do trzeciej bakalie.Masy po kolei wykładamy na ostudzony biszkopt. Na wierzch układamy owoce i zalewamy galaretką. Ciasto chowamy do lodówki.