Wykonanie
Szwajcaria nie wiedzieć
czemu ;) kojarzy mi się z
czekoladą. Mniam ...lubię gorzką,
mleczną z nadzieniem lub bez :) Dlatego też dziś pyszna szwajcarska inspiracja - czekoladowa, ciemna
tarta z kremem z
białej czekolady i do tego -oczywiście
czekoladowa polewa :) Jeśliś wielbicielem lub wielbicielką
czekolady zapraszam do mnie :)
Ciasto:- 400 g
mąki- 50 g
kakao ( nie słodzonego)- 200 g
masła- 2
jajka ( średnie)- 200g
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:- 3
żółtka-120g
cukru-500ml
mleka ( 3.2%)- 40g
mąki ziemniaczanej- 150g
białej czekoladyPolewa- 60g gorzkiej lub
mlecznej czekoladyNa poczatek ciasto.
Mąkę łączymy z
kakao i
proszkiem do pieczenia. W drugiej misce
jajka łączymy z
cukrem i lekko ubijamy. Do
mąki dodajemy pokrojone w kosteczki
masło i za pomocą palców ( rozcierając) lub przy użyciu profesjonalnego sprzętu dokładnie łączymy suche składniki z
masłem. Na koniec dodajemy
jajko z
cukrem i wyarbiamy elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ( możemy sobie jeszcze
mąką podsypać) układamy ciasto na folii i chowamy na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy i układamy na dnie , dokładnie dociskając, żeby nie było pęcherzyków powietrza. A tu taki trik , który może Wam się przydać jeśli nie macie formy do tarty ze zdejmowanymi rantami ( brzegami) Ja nie mam , więc radzę sobie tak :
Dwa paski papieru ułożone po skosie umieszczam pod
ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem dobrze i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) i pieczemy ok.15-20 min. Studzimy.W czasie kiedy nam się będzie spód studził przyrządzamy krem.
Mleko nastawiamy do gotowania. W tym czasie
żółtka mieszamy z
cukrem na piękny , biały i puszysty kogel -
mogel. Następnie dodajemy do niego
mąkę i znów mieszamy. Kiedy
mleko będzie zaczynało się gotować ( nie wrzeć) po łyżce dodajemy do naszych
żółtek i mieszamy szybko. Dodajemy tak od 6-8 łyżek a następnie całość dodajemy do
mleka , energicznie mieszając, Trzeba to robić szybko bo masa szybko gęstnieje. Kiedy całość będzie w miarę wymieszana, zdejmujemy z ognia garnek i dodajemy do całości pokruszoną w kostki
czekoladę białą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym wykładamy na ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę gorzką lub
mleczną rozpuszczamy nad parą i ozdabiamy ciasto.