ßßß
Jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków. Typowa klasyka, czyli sernik z makiem. Tym razem postanowiłam coś niecoś zmienić i dodałam wiśnie. Ciasto jest bardzo wilgotne, aromatyczne i rozpływa się w ustach.Składniki:Ciasto:300 g mąki1/2 szklanki cukru pudru3 żółtka200 g masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliMasa makowa:300 g maku3 białka + szczypta soli5 łyżek cukru pudru2 łyżki miodu30 g roztopionego masłałyżka maki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropli olejku migdałowego1 łyżeczka kakaoew. bakalieMasa serowa:1 kg mielonego seraszklanka cukru8 jajek200 g masłabudyń śmietankowy2 łyżeczki cukru waniliowegostarta skórka z dwóch cytrynduży słoik wiśni ( około 0,5 kg)polewaMak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na dużą blaszkę.Mak, miód, cukier, mąkę, masło, proszek, olejek, kakao chwilę ucieramy. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do masy makowej, dodać bakalie. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w 180*C.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy osączone wiśnie.Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Białka ubijamy. Mieszamy z masą. Wykładamy na wiśnie. Pieczemy około godzinny. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.Dekorujemy polewą.Polewa:100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cały czas mieszając czekoladę wlewamy mleko około 1/4 szklanki mleka.