ßßß Cookit - przepis na Sernik z makiem i wiśniami (seromak)

Sernik z makiem i wiśniami (seromak)

nazwa

Wykonanie

Jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków. Typowa klasyka, czyli sernik z makiem. Tym razem postanowiłam coś niecoś zmienić i dodałam wiśnie. Ciasto jest bardzo wilgotne, aromatyczne i rozpływa się w ustach.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa makowa:
300 g maku
3 białka + szczypta soli
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki miodu
30 g roztopionego masła
łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
1 łyżeczka kakao
ew. bakalie
Masa serowa:
1 kg mielonego sera
szklanka cukru
8 jajek
200 g masła
budyń śmietankowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
starta skórka z dwóch cytryn
duży słoik wiśni ( około 0,5 kg)
polewa
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na dużą blaszkę.
Mak, miód, cukier, mąkę, masło, proszek, olejek, kakao chwilę ucieramy. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do masy makowej, dodać bakalie. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w 180*C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy osączone wiśnie.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Białka ubijamy. Mieszamy z masą. Wykładamy na wiśnie. Pieczemy około godzinny. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.Dekorujemy polewą.Polewa:
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cały czas mieszając czekoladę wlewamy mleko około 1/4 szklanki mleka.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/11/klasyka-sernik-z-makiem.html