ßßß
Kupiłam wiśnie u bardzo miłego Pana na targowisku i chciałam ugotować z nich kompot. A że kobieta zmienną jest powstał sernik :D I tak sobie myślę że dobrze zrobiłam, oj tak. To nic że będę musiała trochę więcej czasu spędzić na siłowni naprawdę warto było. Sernik jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach. Te wszystkie warstwy cudownie się ze sobą łączą i tworzą wspaniałą, spójną w smaku całość. Koniecznie do wypróbowania w sezonie wiśniowym :DSkładniki:Spód:150 g mąki krupczatki100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę2 łyżki kakao2 łyżki cukru pudru1 żółtkoMasa serowa:500 g wydrylowanych wiśni140 g cukru do wiśni1 kg sera z wiaderka3 jajka1 łyżka cukru waniliowego125 ml oleju70 g mąki ziemniaczanej80 g cukru do ciastaskórka z jednej cytrynyDodatkowo:300 g wydrylowanych wiśni40 g cukru1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej400 ml śmietany kremówkijeśli sernik ma dłużej postać to żelatyna do śmietany 3 łyżeczki albo inny zagęstnikTortownica 24-26 cm wyłożona pergaminemSpód: Wszystkie składniki spodu zagnieć i wyłóż nim dno tortownicy.Masa serowa: Wiśnie włóż do garnka zasyp cukrem i duś na średnim ogniu około 15 minut. Następnie zmiksuj i przestudź. Wszystkie składniki masy serowej wraz z wiśniami włóż do miksera i zmiksuj do połączenia się składników około 2-3 minuty. Nadzienie wylej na spód i włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C i piecz (dolna grzałka i termoobieg) około 60-70 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź czy środek sernika nie jest płynny, musi być sprężysty. Zostaw uchylone drzwiczki i studź przez kilka godzin.Frużelina: Wiśnie włóż do garnka, zasyp cukrem i duś na średnim ogniu około 15 minut. Następnie dodaj mąkę i porządnie wymieszaj. Gdyby frużelina była zbyt galaretowata dolej odrobinę wody i wymieszaj. Konsystencja powinna być lekko lejąca.Na sernik wykładamy ubitą na sztywno śmietanę a na koniec polewamy wiśniową frużeliną.