Sernik gotowany to propozycja nie tylko dla wielbicieli serników . Przepis ten od dawna gości w mojej kuchni i nie pamiętam od kogo go dostałam. Ser w tym serniku jest mało wyczuwalny i dlatego też posmakuje tym, którzy za sernikami nie przepadają.Masa sernikowa na puszystym biszkoptowym spodzie obficie posypana kokosem dodaje lekkości a zarazem czyni go bardziej wykwintnym ciastem.Gorąco polecam!!Sernik gotowanyBiszkopt:4 jaja1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki1/4 szklanki mąki ziemniaczanejMasa serowa:1 kg sera trzykrotnie mielonego15 dag masła3 żółtka3/4 szklanki cukru pudru1/2 szklanki mleka3 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo: wiórka kokosoweUpiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie przesiane mąki delikatnie mieszjąc drewnianą łyżką. upiec na złoto w blaszce 25×30 cm.Masa serowa: ser utrzeć z żółtkami, cukrem i masłem – postawić na ogniu i mieszać do zawrzenia masy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w mleku i wlać do wrzącej masy, chwilę pogotować.Gorącą masę serową wylać na ostudzony biszkopt.Wierz posypać obficie kokosem.Schłodzić w lodówce.Smacznego!!