ßßß Cookit - przepis na KRÓLIK W ŚMIETANIE

KRÓLIK W ŚMIETANIE

nazwa

Wykonanie

Królik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem.
Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka.
Charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa drobiowego i cielęcego. Mięso królicze bogate jest w witaminy (szczególnie w witaminy z grupy B) i mikroelementy (sole żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu)
Mając na uwadze walory odżywcze i dietetyczne, spożycie mięsa króliczego zaleca się przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową.
Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny.
Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk.
Składniki:
1 tusza z królika
200 ml 18% śmietany
sok z 1 cytryny
1 szt.cebuli
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki masła
3-4 łyżki oliwy
świeże gałązki rozmarynu
zioła prowansalskie
sól
pieprz
0,5 l wody
mąka do obtoczenia królika (ja nie obtaczałam)
marchew,por,seler (opcjonalnie)
Królika umyłam i osuszyłam.
Natarłam go solą, pieprzem i czosnkiem.
Pokroiłam na porcje.
Posypałam go ziołami prowansalskimi.
Skropiłam cytryną i przełożyłam świeżym rozmarynem.
Przykryłam i przełożyłam na 2 godziny do lodówki.
Najlepiej jak pobędzie w niej całą noc.
Jak pisałam powyżej ja nie obtaczałam go w mące.
Ale oczywiście jak chcecie to zróbcie to.
Obsmażyłam kawałki królika na maśle w głębokim garnku.
Na tłuszczu w którym się smażył zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.
Przełożyłam do cebuli królika.
Wlałam wodę,przykryłam i dusiłam około godziny.
Pod koniec wlałam śmietanę.
Królika można podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/07/krolik-w-smietanie.html