ßßß
Bardzo lubię makarony z sosami warzywnymi i przygotowuję je bardzo często.Jest to dla mnie najlepszy sposób na szybkie danie i zdrowe połączenie składników.Makarony mogą mieć różne kształty, a na sosy nadają się prawie wszystkie warzywa.Tym razem przygotowałam makaron z sosem porowo-śmietankowym , a całe danie uzupełniłam ozdobnym brokułem, który w Italii nazywa się cavolo romano lub broccolo romanesco.A tak szczerze , to nie wiem,czy jest to brokuł,czy..... kalafior...?.
C avolo-broccolo romanesco lub romano
Składniki : /2 porcje/200 g makaronu kółeczka /ruote/1 mały por1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwek100 ml śmietany do gotowania /użyłam sojowej/sól i pieprz do smakuorazkilka różyczek brokuła/użyłam broccolo romano/liście pora i cienkie plastry marchewki do dekoracjiWykonanie:
Brokuły umyć, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie /można na parze/.Warzywo powinno być miekkie, ale jędrne. Nastawić wodę na makaron i ugotować w/g zaleceń producenta. W międzyczasie pokroić cienko dokładnie umyty por. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krążki pora , czosnek i dusić kilka minut. Dodać śmietanę, zagotować /bardzo krótko/, doprawić do smaku solą , zdjąć z ognia, przelać do wysokiego naczynia i zmiksować. Powstały sos wlać z powrotem na patelnię i podgrzać. Ugotowany, odcedzony makaron wsypać do sosu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułożyć różyczki brokuła, ozdobić świeżym porem , cieniutkimi paseczkami marchewki i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.