Wykonanie
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o
marchewce z
czosnkiem, troszeczkę się zdziwiłam. Bo jak można jeść słodką
marchewkę z czymś takim? Okazało się, że można i nawet jest to smaczne. Okazało się także, że słodki smak
marchwi bardzo dobrze komponuje się z
ostrym czosnkiem. No i taka surówka jest super zdrowa. Moją przystawkę marchwiowo-
czosnkową przygotowuje się bardzo szybko. Potrzebujemy tak naprawdę tylko dwa składniki:
marchew i
czosnek, a to zapewne znajdzie się w każdej kuchni :).
SKŁADNIKI4
marchewki;2-3 ząbki
czosnku;
sól,
pieprz;
oliwa z oliwek.WYKONANIE
Marchewkę obieramy (jeśli zastanawiacie się czym, dowiecie się tego za chwilkę :)), ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Solimy i
pieprzymy do smaku. Na koniec polewamy odrobiną
oliwy, dzięki
czemu organizm przyswoi witaminy rozpuszczone w tłuszczach. Odstawiamy na 15 minut.
Przy okazji przygotowywania mojej surówki miałam okazję przetestować 3 obieraczki do
warzyw i owoców firmy Victorinox. A może było odwrotnie? Nieważne. Ważniejsze jest jednak to, co odkryłam. Po pierwsze firma. To ta szwajcarska, słynąca z produkcji nożyków z krzyżykiem. Kto o nich nie słyszał? Po drugie w ślad za firmą poszła jakość wyrobów, ale po kolei.