ßßß
Zachęcam do wypróbowania tej mieszanki. Wyrazista, lekko ostra rzepa z łagodną, słodkawą marchewką stanowi wspaniałe uzupełnienie dania głównego. Pasuje do dań mięsnych i rybnych. Panie chętnie ograniczą się do jarzynki obsypanej grzankami.1-2 rzepki2 marchewki1 ząbek czosnku1łyżka masła+1 łyżka oliwysól, pieprz1 łyżka posiekanej natki pietruszkiWarzywa obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzątku na 3minuty.Odcedzić.Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.Dodać rzepę i marchewkę, smażyć do lekkiego ,bardzo lekkiego zrumienienia.Wsypać natkę pietruszki ,wymieszać i zajadać te aromatyczne, lekko chrupkie warzywa.Jeżeli jarzynka ma być samodzielnym daniem, proponuję posypać grzankami. U mnie w domu zawsze jest jakiś mały zapasik grzanek do wykorzystania w sytuacji podbramkowej. Zazwyczaj znikają po wizycie dzieci.