Wykonanie
Zachęcam do wypróbowania tej mieszanki. Wyrazista, lekko ostra
rzepa z łagodną, słodkawą
marchewką stanowi wspaniałe uzupełnienie dania głównego. Pasuje do dań
mięsnych i
rybnych.
Panie chętnie ograniczą się do jarzynki obsypanej grzankami.1-2
rzepki2
marchewki1 ząbek
czosnku1łyżka masła+1 łyżka
oliwysól,
pieprz1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiWarzywa obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzątku na 3minuty.Odcedzić.Na patelni rozgrzać
masło z
oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażyć minutę.Dodać
rzepę i
marchewkę, smażyć do lekkiego ,bardzo lekkiego zrumienienia.Wsypać
natkę pietruszki ,wymieszać i zajadać te aromatyczne, lekko chrupkie warzywa.Jeżeli jarzynka ma być samodzielnym daniem, proponuję posypać grzankami. U mnie w domu zawsze jest jakiś mały zapasik grzanek do wykorzystania w sytuacji podbramkowej. Zazwyczaj znikają po wizycie dzieci.