Polecam pysznąWłasnoręcznie zrobiony majonez i smak małosolnego ogórkanadały sałatce wyśmienity smak.Idealna na przyjęcia jak i rodzinną kolację.Składniki na sałatkę:5-7 szt. średnich ziemniakówsałatkowych200 g wędzonego łososiakilkanaście kaparów3 szt. średnich małosolnych ogórkówzielona część dymkikopereknatka pietruszkisólpieprz1 ząbek czosnku (opcjonalnie)Składniki na majonez:2 żółtka150 ml oleju2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka octujabłkowego1 łyżeczka musztardysólcukierZacznijmy od ziemniaków.Ugotowałam je w łupinkach.Odstawiłam aby wystygły.Użyłam ziemniakówsałatkowych.Patrząc na taką odmianę kartofli można zważyć, że są to podłużne ziemniaki.Swoją nazwę zawdzięczają temu, że wykorzystuje się je głównie jako składnik sałatek.Wynika to z tego, że po ugotowaniu nie rozpadają się jak inne odmiany ziemniaków.Można zatem bez przeszkód ugotować je do miękkości i nie obawiać się,że podczas mieszania sałatki rozpadną się.Ich trwała konsystencja spowodowana jest mniejszą zawartością skrobi.W międzyczasie przygotowałam majonez.Ubijałam na wolnych obrotach żółtka z cytryną,octem,solą i cukrem.Stopniowo wlewałam olej bardzo wąskim strumieniem.Pod koniec dodałam musztardę.Wymieszałam majonez z częścią pokrojonej zielonej części dymki,koperku i pietruszki.Pokroiłam w plasterki ziemniaki.Dodałam kawałki łososia.Następnie obrane ze skórki i pokrojone w kostkę małosolne ogórki.Wsypałam kapary.Dodałam pozostałe zielone składniki.Wymieszałam.Połączyłam składniki z majonezem.Doprawiłam do smaku.Sałatkę można wymieszać jak i podać warstwowo.Smacznego!