ßßß Cookit - przepis na Kotlet po bawarsku z sałatką ziemniaczaną

Kotlet po bawarsku z sałatką ziemniaczaną

nazwa

Wykonanie

Niedawno miałam okazję odwiedzić w Bawarii moją przyjaciółkę. Wieczorem wraz z mężami poszłyśmy do świetnej restauracji z lokalnymi specjałami. Pomijam fakt, że po 3 sznapsach (podobno obowiązkowych) gadałam po niemiecku. Kiedy na stół wjechały zamówione dania, myślałam, że się rozpłaczę, tak były wielkie. Wielkie, ale i pyszne. W domu spróbowałam odtworzyć jedzony przeze mnie kotlet i sałatkę.
Lista zakupów dla 2 osób:
2 kotlety schabowe
łyżka musztardy
łyżka tartego chrzanu
sól, pieprz
sałatka:
4 średnie ziemniaki
pół ogórka
szczypiorek (lub koperek)
sos do sałatki:
łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz, szczypta cukru
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka majonezu
Mięso rozbić na dość cienkie kotlety. Lekko posolić, popieprzyć. Musztardę wymieszać z chrzanem. Kotlety posmarować grubo marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Sałatka: ziemniaki ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać i pokroić w plastry. Ogórek pokroić w cieniutkie plasterki (zszatkować).
Składniki sosu zmiksować na gładką masę i polać sałatkę. Posypać szczypiorkiem lub posiekanym koperkiem.
Kotlety obtoczyć z dwóch stron w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Usmażyć na rumiano. Podawać gorące z zimną sałatką. Popić sznapsem ;)
Oczywiście mój kotlet jest ze trzy razy mniejszy od tego, którego jadłam w Bawarii, ale tak samo ostry :)
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/11/Kotlet-po-bawarsku-z-salatka-ziemniaczana.html